Slavné pirátky: Ženy, které milovaly dobrodružství

Slavné pirátky: Ženy, které milovaly dobrodružství
Sdílej
 
V ábíčku vychází nový komiks Pirátova dcera. Jaké budou osudy jeho hrdinů, se nechte překvapit. Jak to ale bylo s ženami na pirátských lodích?

 

Pirátova dcera 1: Dohoda tří

Pirátova dcera 1: Dohoda tří

 

První díly komiksu Pirátova dcera si přečtete tady.

Mary nebo Jack?

Historickou postavou je nepochybně Mary Readová. Narodila se v roce 1690 ženě, jejíž manžel, lodní kapitán, kdesi na moři zahynul. Paní Readová měla ještě malého syna, který ale jako roční také zemřel. A to byl veliký problém. Synek byl totiž – jako muž – jediným možným dědicem po svém mrtvém otci. Až do jeho dospělosti měla tento majetek opatrovat kapitánova matka, tedy babička chlapce.

Hrozilo tak, že matka skončí v chudobě na ulici. Napadlo ji proto převléci malou Mary do chlapeckých šatů a vydávat za dědice. Malý Jack, jak mu nyní říká, pracuje jako poslíček a to až do 13 let.  

Být dívkou ji nebavilo

Pak babička umírá, dědictví je vyřešeno a matka posílá Jacka – teď už zase Mary – do dívčí školy na výchovu. Jenže nebojácné děvče utíká a nechává se naverbovat do armády jako kadet. Ve válce se (stále v převleku za chlapce) zamiluje do svého spolubojovníka Fleminga. Prozradí mu, že je ženou, oba spolu odcházejí z armády, vezmou se a začnou provozovat hospodu. Pak ale muž po rvačce s hostem umírá a vdova Mary se nechává najmout na holandskou loď, která pluje do Karibiku. Když jsou přepadeni piráty, Mary-Jack se k nim přidává a nakonec pluje pod vedením kapitána Jacka Rackhama.

 

GALERIE: Slavné pirátky v dobovém vyobrazení

 

Plantážníkova dcerka

Druhá známá pirátka se jmenovala Anne Bonnyová. Její rodiče byli bohatými plantážníky na jihu dnešních USA. Anne chodila do školy pro bohaté děti, měla však prudkou povahu a propadala záchvatům zuřivosti. Rodiče se ji snažili usměrnit, ale ona stále častěji utíkala z domova. V šestnácti letech se provdala se za námořníka Jamese Bonnyho, muže se špatnou pověstí. Otec ji za to vydědil a rozzuřená Anne mu na oplátku zapálila plantáž.

Před trestem uprchla na loď piráta přezdívaného Mrskač. Drsné děvče proslulo tím, že propíchlo několik mužů, kteří ji obtěžovali. Při veselých pitkách se Anne seznámila s pirátským kapitánem Jackem Rackhamem a uprchla za ním na jeho loď. Aby nebyla nápadná, chodila převlečená za muže a stejně jako Mary Readová si nechala říkat Jack.

Mary a Anne

Na lodi se Anne zalíbil urostlý mládenec, který se stranil ostatních. Aby se s ním sblížila, prozradila mu své tajemství, že je vlastně žena. Jaké bylo ale překvapení, když „sličný Jack“ odvětil, že on je také žena, původním jménem Mary Readová. Obě ženy se spřátelily a Mary se nastěhovala do kapitánské kajuty, kterou s Jackem sdílela Anne.

Jejich soužití ale netrvalo dlouho. Britské námořnictvo jejich loď zajalo a v roce 1720 piráty odsoudilo k trestu smrti. Všechny až na Mary a Anne, které před oběšením zachránilo tvrzení, že čekají dítě. Zákon totiž zakazoval popravovat těhotné ženy. Než se mohlo ukázat, že lhala, vykoupil Anne z vězení její bohatý otec, který jí už odpustil zapálenou plantáž. Anne se pak vrátila domů a v klidu se zde dožila osmdesáti let. Mary dopadla podstatně hůř: Někdy na přelomu roku 1720 a 1721 zemřela v jamajském žaláři. Říká se, že při porodu. 

 

Plastelínový pirát najde nepříjemné překvapení

Plastelínový pirát najde nepříjemné překvapení


Pirátka z knížky

Často se píše o pirátské kapitánce Charlotte de Berry, narozené v Anglii v roce 1636. Legenda říká, že následovala svého muže do vojenského námořnictva oblečená jako muž. Kapitánovi, který odhalil její ženskou podstatu a pokusil se ji znásilnit, uřízla hlavu dýkou. Pak se dala na pirátství, stala se kapitánkou a přepadala lodi se zlatem u pobřeží Afriky. Příběh je to moc pěkný, ale asi vymyšlený. Poprvé se totiž objevil až v knize Edwarda Lloyda z roku 1836 v edici laciného čtení.

 

 

Johnny Depp není Lone Ranger

Johnny Depp není Lone Ranger

Recenze: Vtipní Piráti bojují proti královně

Recenze: Vtipní Piráti bojují proti královně

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Klíčová slova:
dobrodruzstvi, pirat, piratka
 

Články odjinud