7 děsivých zajímavostí o filmu Frankenweenie: Domácí mazlíček

7 děsivých zajímavostí o filmu Frankenweenie: Domácí mazlíček
Sdílej
 
Není to Frankenstein, je to pes. Zrovna štěká v kinech. Režisér Tim Burton (Batman, Alenka v říši divů) už si ho natočil podruhé. Věděli jste, že…

 

Mrtvý domácí mazlíček Frankenweenie pořád kouše

Mrtvý domácí mazlíček Frankenweenie pořád kouše

 

 

Tim Burton je oblíbeným a obdivovaným mistrem hororových animáků a komedií. Určitě jej znáš díky skvělým filmům jako je Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Karlík a továrna na čokoládu a nebo Alenka v říši divů. Burton miluje lehce morbidní témata, ale hlavní pro něj je bavit.

Frankenweenie je celovečerní verzí stejnojmenného krátkého filmu, který Burton natočil v roce 1984. Na rozdíl od nového moderního animáku byla tahle půlhodinová záležitost hraná a hlavní roli oživeného mazlíčka ztvárnil živý bulteriér, který byl namaskovaný jako správná psí nemrtvolka.

 

 

MONSTRÓZNÍ GALERIE MONSTER!

 



Příběh se točí právě kolem nemrtvého psa Sparkyho. Tedy, on je na začátku filmu živý, ale když si hraje se svým páníčkem, mladým vědcem, Viktorem Frankensteinem, srazí jej auto a Sparky umře. Což ale nehodlá Viktor nechat jen tak a věrný svému jménu připraví pokus a svého věrného psího kamaráda oživí... byť v trochu křehkém stavu, kdy mu upadává ocásek.

Film byl poprvé připravován už v roce 2005, ale jiné pracovní povinnosti nutily Burtona, aby natáčení neustále odkládal. Nakonec na něj došlo v rámci smlouvy se Sony. Burton měl dodat dva filmy v 3D, přičemž tím prvním byla Alenka v říši divů. Frankenweenie: Domácí mazlíček se znovu (teď už definitivně) začal chystat na natáčení v roce 2010.

Stejně jako původní Frankenweenie, i nový film je černobílý, což se někomu zdálo jako risk. Atmosféře animáku to ale pomáhá, protože Burton hodně využívá stylizace klasického Frankensteina. Těšte se na hodně podobností s Mrtvou nevěstou Tima Burtona.  Kromě toho, že má Frankenweenie podobnou grafickou stylizaci, nemalá část štábu pracovala na obou filmech. Loutková animace je na chlup stejná. Hudbu znovu skládá Danny Elfman.

 

Pohádkově hororový svět Tima Burtona

Pohádkově hororový svět Tima Burtona



Příprava byla velmi náročná. Pro vytvoření všech prostředí, kde pohybují loutky, byly vybudovány tři obrovské scény. Protože Sparky potřeboval mít oproti ostatním postavám tu správnou psí „velikost“, musela nastoupit jemná technika, která jej uvedla v (ne)život. Loutka Sparkyho má v sobě velmi drobné a citlivé systémy. Postarali se o ně profíci, kteří dělají součástky do špičkových švýcarských hodinek.

Celkově bylo vytvořeno 200 loutek, z nichž 18 patřilo samotnému klučičímu hrdinovi Viktorovi. Všechny loutky mají na sobě skutečné lidské vlasy a jejich pohybový aparát má kolem pětačtyřiceti kloubů a pohyblivých částí. Výjimkou je samotný Sparky, ten jich má na tři stovky. Frankenweenie: Domácí mazlíček je díky tomu kombinací klasického starého hororového tématu, stylového černobílého obrazu a moderní techniky v animovaném filmu a ve 3D.

 

 

10 nejlepších filmů roku 2012

10 nejlepších filmů roku 2012

Tim Burton oživuje mrtvého psa

Tim Burton oživuje mrtvého psa

10 nejlepších komiksů roku 2012

10 nejlepších komiksů roku 2012

Klíčová slova:
film, frankenweenie, burton
 

Články odjinud