10 nejlepších filmů roku 2012

10 nejlepších filmů roku 2012
Sdílej
 
Rok 2012 byl na velké filmové hity bohatý. Vybrali jsme 10 nejlepších. Viděli jste je všechny? (A cože, Doba ledová chybí?)

 

10 nejlepších filmů roku 2011, které musíte vidět

10 nejlepších filmů roku 2011, které musíte vidět

 

10 Hugo a jeho velký objev

Imaginativní jízda Martina Scorseseho, který se rozhodl na stará kolena zkusit i to 3D, když o něm všichni tak mluví. A právě technická stránka filmu tě osloví nejvíc, stejně jako originální vizuální pojetí. Zaostává za ním i samotné dobrodružství titulního Hugo Cabreta.

9 Koupili jsme ZOO

Velké překvapení, kterých v rámci rodinných filmů moc nevzniká. Ačkoliv tě film, pokud už jsi pár takových viděl, ničím moc nepřekvapí, nic to nezmění na tom, že funguje skvěle a baví po celou dobu. Příběh o novináři, který se stane s nulovými zkušenostmi majitelem ZOO tě prostě chytne – už jen proto, že by asi každý chtěl mít ZOO.

 

Recenze: Hugo má to nej z verneovek

Recenze: Hugo má to nej z verneovek

8 Válečný kůň

Možná to není nejlepší válečné drama a možná Steven Spielberg občas tlačí moc na pilu. A stejně tak je hlavní hrdina poněkud nevýrazný. Ale zároveň jde o skvělé vyobrazení První světové války ve všech jejích hrůzách a zároveň připomenutí lidskosti, která vzniká v právě takových momentech. Tohle není válečný film, ale anti-válečný snímek, který ukazuje, že trpí většinou ti nevinní.

7 Madagaskar 3

Kdo by věřil, že šílená skupina zvířat zvládne bavit ještě ve třetím dílu? A vida, Madagaskar 3 je vtipný, dynamický a tak trochu šílený. S tím, jak zvířena opustila Afriku a vydala se do Evropy vznikl prostor pro mnoho nových vtípků a formulka tak pořád funguje. Byl by to nejlepší animák roku, kdyby nebylo...

 

Všechno, co nevíš o animáku Madagaskar 3

Všechno, co nevíš o animáku Madagaskar 3

6 Rebelka

Další neobyčejný snímek studia Pixar, který se tentokrát věnuje jedné rebelující samostatné princezně. Od ostatních animáků se odlišuje tím, že nejde o sérii gagů, ale spíše klasické fantasy s humorným přídechem a sem tam vtípkem. Když si k tomu přidáš tradičně kvalitní animaci a skvělé namluvení, máš tu ten nejlepší animák za uplynulý rok.

5 Looper

Málokdo čekal, že tohle sci-fi s malým rozpočtem tak zaboduje. Směs akce a cestování časem dělá z Loopera zábavnou podívanou, která je věrná žánru a nepotřebuje na to rozmáchlé bitevní scény. Vystačí si s pár dobře udělanými triky a dobrým hereckým obsazením.

 

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

4 Skyfall

Dlouho odkládaná bondovka nakonec přišla a zase bavila, jak už jsme si v posledních letech zvykli. Zčásti za to může nová image Bonda v podání Daniela Craiga, zčásti nápaditá a citlivá režie Sama Mendese. Bond tu sice nemá stovku nových technických hraček, ale za to skládá velkolepý hold svým předchůdcům.

3 Hobit: Neočekávaná cesta

Peter Jackson se vrátil a zase nás zavedl do Středozemě se všemi jejími krásami a nebezpečím. Příběh Bilba Pytlíka a třinácti trpaslíků možná není tak epický jako Pán prstenů, ale není o nic méně sugestivní, co se týká samotného světa. Opět tě čekají úžasné záběry, napínavé bitvy se skřety a samozřejmě Glum. V rámci skomírajícího filmového fantasy naprostá jednička.

 

Hobití týden na abíčko.cz

Hobití týden na abíčko.cz

2 Avengers

Joss Whedon dostal šanci natočit celovečerní film s nabušenou sestavou superhrdinů a nezklamal. Výsledkem je brilantní akční jízda, ve které ale záleží více na pečlivě vytvořených dialozích, než samotných tricích, bez nichž by film nemohl být. Whedon dokázal celý ansámbl ukočírovat tak, že žádný z hlavních hrdinů nezaostává (kromě Hawkeye) a všichni mají svůj prostor, aby zazářili – stejně jako uhrančivý padouch Loki.

1 Temný rytíř povstal

Christopher Nolan a s ním i Christian Bale s Batmanem končí a rozloučili se ve velkém stylu. Vytáhli zestárlého, dobitého, unaveného Batmana a vrhli jej do boje proti nepřátelům, kteří o něm ví vše a jsou na něj připraveni. Poslední díl trilogie je občas až krutý, občas jen temný a dává tomuto ikonickému zobrazení klasického komiksového superhrdiny důstojné vale. Kéž by to takhle dopadalo se všemi filmovými komiksy.

 

 

Temný rytíř povstal: Všechno o novém filmu s Batmanem

Temný rytíř povstal: Všechno o novém filmu s Batmanem

Recenze: Avengers jsou superzábavní

Recenze: Avengers jsou superzábavní

Recenze: James Bond ve filmu Skyfall tančí se smrtí

Recenze: James Bond ve filmu Skyfall tančí se smrtí

Klíčová slova:
film, 10 nej, 2012
 

Články odjinud