Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání
Sdílej
 
Nebojte se, že je hlavní hrdinkou holka. V animáku s atmosférou skotské fantasy by Rebelka přestřílela i Robina Hooda. Nebo Katniss Everdeen.

 

V životě každé princezny přijde chvíle, kdy si musí vybrat ze tří nápadníků; ne čtyř, ne pěti, ale tří. Tomu se říká tradice. Vdavkám i počtu. Rebelka Merida žije v době, kdy bylo Skotsko eště bylo mladé, krásné, magické a Sean Connery měl vlasy, ale na tradice není.

Chce se projíždět na koni, šplhat na skály a střílet ze svého oblíbeného luku. Takže bude konflikt. S rodinou, nápadníky i jedním monstrem z hlubin lesů. Merida bude potřebovat kuráž (jak zní v angličtině název filmu).

A možná ji bude potřebovat, podle lehkého nástinu zápletky, i divák. Protože to všechno tady přeci už bylo! Jenže pozor, co by jinde bylo tuctovou, byť možná trochu akčnější pohádkou, je v pojetí studia Pixar velmi slušná fantasy s jednoduchým, ale o to víc fungujícím příběhem.

 

Co se dá vytáhnout z animace

Opravdový děj se sice rozjede až v polovině filmu, ale to vůbec nevadí. Jednak se totiž detailně seznámíme se světem filmu, který je krásný, dechberoucí, mystický, kouzelný, vzrušující a kdo ví, co ještě... Ale hlavně se perfektně seznámíme s postavami.

Když pak dojde na lámání chleba, emoce fungují jedna báseň. Jestli někdo dokáže nechat animované postavičky opravdu hrát, jsou to kluci a holky ze studia Pixar. Vzpomínáte si, jak si poradil s přenosem emocí na auta, krysu nebo roboty? Jak se vždy dokázal obejít beze slov?

Rebelka má tohle všechno taky. A především ve chvíli, kdy se jedna z postav – pozor, tohle v traileru nebylo – změní v medvěda, tak nestačíte zírat, co z té animace dokáží všechno vytáhnout.

Zrzavá symfonie barev

Největší pozornost na sebe samozřejmě i v tomto ohledu strhává Merida. Tahle zrzka, s kterou by chtěl každý normální člověk chodit krást zlým sousedům švestky nebo aspoň honit po lesích trolly, je prostě dokonalá.

A nejen v tom, že je krásná. To je u princezen, jak jen bylo to slovo... tradice! Především naprosto přesně zapadá do všech prostředí. Jaké barvy se k zrzkám hodí? Zelená, modrá... Proto v Pixaru úmyslně vytvořili z téhle barevné kombinace hotovou symfonii, kterou navíc doplnili řadou menších koncertních vystoupení na volné téma.

 

Tradice není žádná opice

Těžko si vybavím film, který by v podstatě primitivní vtipy jak vystřižené ze starých němých grotesek podával s větší grácií. Všechen humor je ale také pečlivě vyvážen temnými momenty. Na tomhle sympatickém přístupu nic nezmění ani disneyovsky pojaté písničky, které dosud u Pixaru nebyly zvykem.

Spíš než k běžným animákům má Rebelka blíže k takovému Hvězdnému prachu nebo Princezně nevěstě. Což vlastně znamená, že je to v nejlepším slova smyslu tradiční film: tradičně nádherný, s tradičně silným příběhem, tradičně sympatickými hrdiny, tradičně netradičně švihlými vedlejšími postavami. Inu, pokud jde o Pixar, tradičně skvělý.

 

+ Spíš fantasy než pohádka s nejkrásnější zrzkou široko daleko (i Snoopy by souhlasil).

- Chybí nějaký opravdu výrazný šok a i když se český dabing snaží, na originál nemá.

 

80%

 

Rebelka (Brave), USA 2012, 100 min.

Režie: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell

Hrají: Barbora Šedivá, Simona Postlerová, Karel Heřmánek, Ljuba Skořepová, Ota Jirák

http://disney.go.com/brave

 

Rebelka je v kinech od 16. srpna.

 

10 věcí, které potřebuješ vědět o animovaném fantasy Rebelka

10 věcí, které potřebuješ vědět o animovaném fantasy Rebelka

Chlápek si postavil robota Vall-I v životní Vell-I-kostI

Chlápek si postavil robota Vall-I v životní Vell-I-kostI

Univerzita pro příšerky: První pohled na pokračování Příšerek s.r.o.

Univerzita pro příšerky: První pohled na pokračování Příšerek s.r.o.

Klíčová slova:
animovany, film, pixar, rebelka
 

Články odjinud