Recenze: Jak Abraham Lincoln, Lovec upírů sjednotil Ameriku a vykydlil vampýry

Recenze: Jak Abraham Lincoln, Lovec upírů sjednotil Ameriku a vykydlil vampýry
Sdílej
 
Představte si ty reakce učitelů dějepisu! Abraham Lincoln po nocích stíná postříbřenou sekerou upíry? Přiznáme se, že nám je ta představa celkem příjemná.

 

Film Abraham Lincoln: Lovec upírů je naprostá blbost toho typu, u něhož se spokojeně šklebíme a dáváme palce za každou useknutou hlavu navíc. Tady bude těch palců hodně. Abraham Lincoln (ten, co osvobodil otroky, vedl válku Severu proti Jihu a měl smůlu na divadlo) v něm od mládí po nocích stíná postříbřenou sekerou upíry. Ti bojují v bitvách občanské války za Jih a vlastní plantáže na černochy... pardon, na bavlnu.

Děj zabírá zhruba padesát let, během kterých čekáte, než ten nesympatický herec, který by při troše štěstí mohl vypadat jako mladý Liam Neeson, do podoby Liama Neesona zestárne. Protože teprve v tu chvíli přijde pořádné maso, hořící vlak, dělové koule ze stříbra a tak.


Jedna hlavička, druhá hlavička, třetí hlavička

Do té doby sledujeme pouze příjemně ulítlý film, kde se na nějaké poselství či věrnost historii nehraje. A ani na logiku či uvěřitelnost. Lincolnovi upíři zabijí matku, on si najde chlápka, který ho vycvičí, a pak jede... jedna hlavička... druhá hlavička... třetí hlavička... zvolení prezidentem a velké finále.

Je to jednoduché, ale tak to máme rádi. Od podobného filmu nechceme filozofii, chceme přesně to, co nám režisér Timur Bekmambetov dává plnými hrstmi: přepálené akční scény, které zvysoka kašlou na fyziku (je libo házení koňmi?), dechberoucí vizuál (dočkáme se i nádherných animovaných vložek, které ukazují krvavou historii upírů), nápadité 3D (potěší především do prostoru vystrčené oči upírů) a nějaké to pomrkávání na diváka.

 

Karel IV: Lovec vodníků

Paradoxně by ale ten film asi nefungoval tak dobře, kdyby nebyl z většiny natočen naprosto vážně. Od začátku, kdy na vás z titulků vystřelí citát z Bible, je jasné, že tohle bude nálož patosu. Amíci své prezidenty rádi a Rusové zase rádi patos, takže na první pohled šílená kombinace tématu a tvůrce funguje na jedničku. Zvlášť když to z pozice producenta jistí Tim Burton.

Spousta lidí i z Abrahama Lincolna: Lovce upírů dělala v posledních měsících srandu: možná znáte plakáty Václav Havel: zabíječ komoušů a podobně. Jenže tohle není Havel, tohle je sto let mrtvá legenda, kolem které se opravdu děly zajímavé věci. Takže si to přiznejme: nebylo by krásné natočit něco podobného o TGM? Třeba s vlkodlaky z bojišť první světové? Nebo o Karlu IV., kterak válčí s vodníky?

Abraham Lincoln ví, že není uměním. Je akční zábavou na léto. Navíc sympaticky krvavou. V podstatě ideální příležitost připomenout si, co vlastně upíři dělají (a komu), než do kin vtrhne poslední díl Ságy Twilight, těch 105 minut v multikině uběhne jako voda.

 

+ Nádherná a nápaditá akce, někdo jako Liam Neeson v hlavní roli a celkem drsné akční scény.

- Jakmile začnete přemýšlet o logice filmu, dojde vám, že americký prezident jako lovec upírů je vlastně nejmenší z jeho problémů.

 

70%

 

Abraham Lincoln: Lovec upírů

(Abraham Lincoln: Vampire Hunter) USA 2012, 105 min

Režie: Timur Bekmambetov

Hrají: Benjamin Walker, Anthony Mackie, Dominic Cooper, Erin Wasson

 

Recenze: Až vyjde měsíc, bude všem dvanáct. A budou zatraceně rádi

Recenze: Až vyjde měsíc, bude všem dvanáct. A budou zatraceně rádi

Recenze: Avengers jsou superzábavní

Recenze: Avengers jsou superzábavní

Recenze: Příšerka Lorax bojuje za stromy, čistou přírodu a 3D kníry

Recenze: Příšerka Lorax bojuje za stromy, čistou přírodu a 3D kníry

Klíčová slova:
film, recenze, lovec, upir, lincoln
 

Články odjinud