Viděli jste Iron Sky? 10 úletů o nacistech na Měsíci

Viděli jste Iron Sky? 10 úletů o nacistech na Měsíci
Sdílej
 
Když byla druhá světová válka ztracená, nacisté se stáhli na odvrácenou stranu Měsíce. Teď se vrací. Aspoň ve filmu Iron Sky, který je jeden velký úlet!


1. Akční sci-fi komedii Iron Sky nenatočili profesionálové ale finští nadšenci. Prostě je napadlo, jak by to vypadalo, kdyby se část nacistů odebrala na odvrácenou stranu Měsíce, vybudovala tam tajnou základnu a šedesát let připravovala odvetu.

 

2. Natočení filmu zčásti zaplatilo několik produkčních společností a zčásti samotní nadšení fanoušci, kteří se o Iron Sky dozvěděli na internetu. Téhle odvážné metodě financování projektů se říká „crowdsourcing“. Jinými slovy: o prostředky se postará dav.

 

3. Příprava a natáčení Iron Sky trvala šest let. To je hodně dlouhá doba, protože i ty nejnákladnější hollywoodské trháky to zpravidla stihnou za rok a něco. Důvodem bylo to, že po dvou letech režisér Timo Vuorensola ještě neměl peníze na natáčení. Vydal se je hledat na filmový festival v Cannes, kde opravdu podepsal teprve první smlouvu.

 



4. Iron Sky je funguje i jako vtipnou politická satira. Snaží se odhadnout, jak se možná vyvine mezinárodní politika za pár let. Zároveň ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby místo Barracka Obamy stanula v čele USA radikální politička Sarah Palin.

 

5. To ale jen tak na okraj. Samozřejmě jde hlavně o zábavu. O tu se starají především měsíční nacisté se svými šílenými vynálezy. A neméně šílenými nápady! Hlavního hrdinu, černého amerického kosmonauta, kupříkladu nechají svým genetickým preparátem „vybělit“.

 

6. Nacistická invaze z Měsíce začne v 5:45 ráno. To je přesně stejný čas, kdy začala invaze nacistického Německa do Polska, která rozpoutala druhou světovou válku.

 

7. Když se měsíční nacisté dostanou do New Yorku, v pozadí jsou vidět tři budovy Světového obchodního centra. Čas útoku na město je 9:11 večer a odkazuje na datum útoku na Světové obchodní centrum 11. září 2001.

 

 

 

8. Ani hvězdné války nechybí. V Iron Sky tak dojde na velkolepou, epickou vesmírnou bitvu, ve které se proti vesmírným bitevním vzducholodím nacistů postaví  pozemská flotila OSN vedená vlajkovou lodí s názvem George W. Bush.

 

9. Natáčelo se i v Německu, ale byl to problém. Úřady nechtěly kvůli zákazu propagace nacismu dovolit dovoz potřebných kostýmů  a rekvizit - nacistických uniforem a znaků. Pomohli až tvůrci Hanebných panchartů, kteří věděli, jak na byrokracii vyzrát.



10. Hudbu k filmu složila slavná slovinská industriální metalová skupina Laibach. Ta nepřímo stála i u samotného zrodu filmu. režisér Vuorensola prohlásil, že film natočí, jen když Laibach obstarají hudbu a zahraje si v něm Udo Kier.

 

Iron Sky je v kinech od 12. července (a nemá vůbec nic společného s Iron Manem…)

 

Comic-Con: Superman je Muž z oceli, další mega roboti aneb Hurá, plakáty!

Comic-Con: Superman je Muž z oceli, další mega roboti aneb Hurá, plakáty!

Po Době ledové přijde epický animák Epic

Po Době ledové přijde epický animák Epic

Hry Splinter Cell a Need for Speed uvidíme v kinech

Hry Splinter Cell a Need for Speed uvidíme v kinech

Klíčová slova:
film, iron sky, naciste, mesic
 

Články odjinud