Nový Total Recall vs. starý Total Recall: Co je lepší?

Nový Total Recall vs. starý Total Recall: Co je lepší?
Sdílej
 
Tento týden se do kin vrací Total Recall. Ale ne se Schwarzeneggerem a v mnohem modernější podobě, než jsme zvyklí. Co se změnilo a hlavně: který film je lepší?

Zrodila se hvězda

Total Recall (1990):  Arnold Schwarzenegger je zabijácká mašina. I v klasickém sci-fi ze začátku 90. let. Smrtící reflexy tajného agenta se proto v něm probouzí hodně rychle, padouchy likviduje holýma rukama, takže po zbrani musí sahat jen čas od času.

Total Recall (2012): Colin Farrell sice nemá impozantní postavu kamenné laviny, zato je mnohem pohyblivější, mrštnější a rychlejší. Protože se nemůže opřít o Schwarzenneggorovu ohromnou sílu - nebo spíš SÍLU, mnohem více o sobě pochybuje a má tendenci propadat hysterickým záchvatům.

Hurá na Mars?

Total Recall (1990):  Hlavní hrdina řádí hned na dvou planetách. Ze Země zamíří do kolonie na Marsu. Tam pomůže utlačovaným zmutovaným rebelům, získá dívku snů a všechny zachrání.

Total Recall (2012): Hlavní hrdina o cestě na Mars sní, ale tím to hasne. Celý film se odehrává na Zemi, takže jak vypadá Rudá planeta podle představ dnešních tvůrců jaksi není jasné.

 

Všude dobře, doma nejlíp

Total Recall (1990):  Politická situace? Co to je??? Na Zemi to vypadá hodně jinak, stejně jako na Marsu i všechno tady ovládají mega korporace… ale jinak se asi žije víceméně stejně. Standardním vybavením domácnosti je obrovská televizní obrazovka.
Total Recall (2012): Politická situace? Po chemické válce je Země rozdělená na dva rozdílné světy. V Británii najdeme hlavní stát světa, kterým je Spojená britská federace. V Austrálii je naopak Kolonie pro těžce makající dělníky.

Kolik ti to jede?

Total Recall (1990):  Na Marsu jezdí vlaky. Na Zemi se dá chytit taxi s robotem místo řidiče. Kam jedete, je nutné formulovat naprosto přesně (a ne slovy: jeď, honem, to, je, jedno, hlavně, už, jeď…). Když odmítnete zaplatit, taxi se samo rozjede, narazí do zdi, vybouchne a shoří.
Total Recall (2012): Auta jsou nadupaná, ale něco podobného už jsme viděli v Minority Report, Pátém elementu nebo Já, robot. Mnohem zajímavější je metro. Zeměpád vede přímo skrz střed Země a spojení mezi Británií a Austrálií se díky němu zkrátilo na snesitelných 17 minut. 

 

Dokud nás smrt nerozdělí

Total Recall (1990): Krásná a starostlivá manželka je ve skutečnosti agentkou, která má hrdinu udržet v šachu. Když to nevyjde, jde mu po krku. Hraje ji Sharon Stone.
Total Recall (2012): Krásná a starostlivá manželka je ve skutečnosti agentkou, která má hrdinu udržet v šachu. Když to nevyjde, jde mu po krku. Hraje ji Kate Beckinsale.

Ententýky a co triky?

Total Recall (1990): Animatronické loutky, masky zohavených mutantů, hektolitry umělé krve jsou na svou dobu skvělé a působivé. Po více než dvaceti letech ale působí trochu legračně a mnohem méně drsně. 
Total Recall (2012): Špičková počítačová animace zajistí, že i když tě bude film nudit, budeš valit oči na  úžasný svět budoucností s vertikální dopravou, tunelem napříč Zemí a spoustou kouzel moderní technologie.

 

To už jsme někde slyšeli…

Total Recall (1990): -„Něco na Marsu našel a teď se to snaží utajit.“ –„A co jako? Vetřelce?“
Total Recall (2012): Novinka na původní film s oblibou odkazuje. Všimněte si: přístroje, který má hlavnímu hrdinovi implantovat vzpomínky, nebo rafinované kamufláže v podobě starší dámy, případně ženy s poněkud netypickým hrudníkem i na poměry budoucnosti.

Padouši

Total Recall (1990):  Agenti jedné korporace, elitní žoldnéři, několik policistů, sem tam voják. A manželka.
Total Recall (2012):  Agenti více korporací i států, ale hlavně roboti, roboti a zase roboti. A manželka.

 

Skóre

Total Recall (1990) je jasná sci-fi klasika plná nečekaných zvratů. Total Recall (2012) bychom si ale kvůli nejmodernějším efektům určitě nechtěli nechat ujít. Co vy?

 

 

Skateboard jako ze sci-fi Tron nebo Total Recall..?

Skateboard jako ze sci-fi Tron nebo Total Recall..?

Sci-fi budoucnost je tady! Pořiďte si monocykl jako z Mužů v černém 3

Sci-fi budoucnost je tady! Pořiďte si monocykl jako z Mužů v černém 3

John Carter: Trochu jiný pohled na Mars

John Carter: Trochu jiný pohled na Mars

Klíčová slova:
film, sci-fi, total recall
 

Články odjinud