10 věcí, které potřebuješ vědět o animovaném fantasy Rebelka

10 věcí, které potřebuješ vědět o animovaném fantasy Rebelka
Sdílej
 
Rebelka je dobrodružný animovaný fantasy film od Pixaru, který ve tento týden zamíří do kin. Co je třeba vědět o výpravě mezi drsné skotské horaly a jeho zrzavé hrdince s lukem?

 

1. Že se bude tenhle film točit, Pixar oznámil už v roce 2008. Původně se měl jmenovat Medvěd a luk. Jenže pak jeho režisérka Branda Chapman odstoupila, vzal to po ní Mark Andrews a vznikla z toho Rebelka.

2. Mark Andrews je expert na cokoliv skotského a horalského. Aby načerpal tu správnou atmosféru, celý štáb se vydal do Skotska, kde si užil místních hor, mlh a lezavého počasí. Pracovní výlet pak dobře posloužil jako inspirace během natáčení.

3. Pokud jde o Pixar, Rebelka alias odvážná Merida je první holčičí hlavní hrdinkou v jeho filmech. Zrzka s lukem je něco jako Robin Hood v sukních a střílí tak přesně, že zahrabat by se mohla jít i Katniss Everdeen. Rozhodně ji nechcete naštvat.

 

 

 

4. Merida není princezna ale spíš princezna bojovnice. Určitě nemá nic společného s armádou vylekaných, ufňukaných kreslených princezen od Disneyho. Když má problém, nečeká na kouzelné oříšky, sedm trpaslíků, ani sličného prince. Poradí si sama.

5. Rebelka je zároveň první film od Pixaru z dob dávno minulých. Toy Story: Příběh hraček, Příšerky s. r. o., Život brouka, Úžasňákovi nebo Auta se sice odehrávali v podivuhodných světech. Jenže Rebelka zažívá své dobrodružství v okouzlujícím, mystickém Skotsku.

6. Protože jedním ze zakladatelů studia Pixar byl zesnulý Steve Jobs, Rebelka je plná odkazů na jeho slavnou firmu Apple. Dívejte se pozorně. Merida se hned několikrát zakousne do jablka - a nakousnuté jablko je znakem Applu.  

7. Podobnou narážkou je i jméno lorda Macintoshe, protože Macintosh je značka počítačů, které Apple jako první proslavily. Ne náhodou najdete v titulcích poděkování Stevu Jobbsovi.

 

Vlasy? Na to potřebujete speciální program, pane! •  Falcon



8. Protože Pixar spadá pod mega společnost Disney, jež má za symbol ušatého Mickey Mouse, nejslavnější myšák na světě nechybí ani v Rebelce. Jak se tam dostal? Prohlédněte si opasek královny Elinor, která je matkou hlavní hrdinky. To hlavisko! A ta ušiska!

9. Náklaďák Pizza Planet (Planeta pizza) se poprvé objevil v Toy Story: Příběhu hraček a od té doby se v každém dalším pixarovském filmu aspoň nenápadně mihne. Tentokrát zaostřete, až se dění ve středověkém Skotsku přesune do chatrče jisté čarodějnice…

10. Kvůli filmu Rebelka (a jeho hlavní hrdince) vznikly během tří let dva speciální počítačové programy. První animoval jenom Meridiny vlasy tak, aby se pohybovaly věrně a přesvědčivě. Nebylo to nic jednoduchého, ta zrzka má 1500 kudrlin! 

Rebelka je v kinech od 16. srpna. Recenzi na film najdete na abicko.cz ve středu 15. srpna.

 

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Chlápek si postavil robota Vall-I v životní Vell-I-kostI

Chlápek si postavil robota Vall-I v životní Vell-I-kostI

Univerzita pro příšerky: První pohled na pokračování Příšerek s.r.o.

Univerzita pro příšerky: První pohled na pokračování Příšerek s.r.o.

Klíčová slova:
film, pixar, rebelka
 

Články odjinud