Těžba vody ze vzduchu: Atmosféra vyždímaná do skleničky

Těžba vody ze vzduchu: Atmosféra vyždímaná do skleničky
Sdílej
 
Kvalitní pitná voda není na naší planetě samozřejmostí a miliarda lidí k ní nemá přístup. Ale zemská atmosféra je plná vody. Vědci z Národní univerzity v Singapuru ji dokáží vyždímat do skleničky. Voda by se tak mohla těžit ze vzduchu.

Když ráno vstanete a otočíte kohoutkem, uděláte něco, o čem lidé v jiných částech světa pouze sní. Kvalitní pitná voda není na naší planetě samozřejmostí a miliarda lidí k ní nemá přístup.

V nejčernějších scénářích budoucnosti se o vodu povedou války. Jedním z možných řešení vodního problému je speciální gel, který za den vyrobí z obyčejného vzduchu až 17 litrů vody. Vyvíjí ho vědci z Národní univerzity v Singapuru.

Vodní led na Měsíci: Budeme ho těžit?

Vodní led na Měsíci: Budeme ho těžit?

Molekuly vody ze vzduchu

Chytrý aerogel od singapurských výzkumníků přitahuje molekuly vody ze vzduchu, které obratem kondenzují v kapalinu.

Materiál pracuje díky řetězci polymerů uvnitř své struktury, smíchané s takzvanými MOFy, což jsou kovoorganické struktury z kovů a organických látek s velkou plochou, které vědci už nějakou dobu znají a stále je zdokonalují.

Díky nim dokáže gel ždímat vodu dokonce i ze suchého pouštního vzduchu, i když samozřejmě ne tak vydatně.

Tým doktorky Ho Ghim Wei (na snímku vlevo) svůj aerogel neustále vylepšuje •  NUS HO GROUP, ALEXLMX

Ekologicky udržitený vynález

Dostatečně ozářen slunečními paprsky zkapalní „singapurská houbička“ až 95 procent vlhkosti ze svého okolí. Ke svěží pramenité vodě má sice vyprodukovaná kapalina daleko – blíží se spíše vodě destilované, pít se však dá, což skýtá naději rozvojovým částem světa, které mají ke zdrojům kvalitní vody kriticky daleko.

Do karet hraje projektu i fakt, že ke svému fungování nepotřebuje elektrickou energii a je ekologicky udržitelný. Vzdušná vlhkost, kterou zpracovává, se totiž neustále obnovuje přirozeným cyklem v zemské atmosféře a k využití jí tak zůstane vždycky dost. Při laboratorním testování fungoval proces bez přestávky 1440 hodin.

Neviditelná voda: Oceány v hlubinách země

Neviditelná voda: Oceány v hlubinách země

Vyrobit si sklenku vody

Nejsložitější otázky přežití lidstva možná povedou k pozoruhodně jednoduchým řešením. Právě takovým, jako je nasákavý gel ze Singapuru, anebo nějaká jeho budoucí napodobenina s ještě lepšími vlastnostmi.

O dokonalý způsob „vysávání“ vody ze vzduchu ostatně v posledních letech soutěží řada dalších výzkumných projektů po celém světě. Zní to jako zajímavá alternativa k odsolování mořské vody či jiným průmyslovým postupům, které jsou na široké uplatnění příliš drahé.

Jak se těží voda ze vzduchu? Atomy vodíku se vážou na krystalickou látku a vytvářejí asymetrické kovoorganické struktury •  NUS HO GROUP, ALEXLMX

Stále v laboratoři

Oněch 17 litrů vody denně zvládne houba o hmotnosti 1 kilogramu. Zní to impozantně, na druhou stranu má singapurský prototyp k praktickému využití ještě daleko a zbývá u něj vyřešit řadu otazníků.

Další výzkum musí prokázat, že gel spolehlivě funguje i mimo laboratorní podmínky a je nezávislý na klimatu regionu, kde se má používat. Musí být účinný nejen ve vlhkém, ale především v suchém ovzduší, ze kterého zatím dokáže získávat jen pár deci tekutiny denně. A i kdyby se zdokonalil, zbývá prozkoumat vliv dlouhodobého pití „vyždímané“ vody bez minerálů na lidský organismus.

Jinak řečeno, výzkumný tým musí usilovně hledat investory, jejichž peníze pomohou projekt v následujících letech zdokonalit, aby bylo jasno, že se vědci nevydali slepou uličkou.

Valivý soudek Hippo Roller usnadňuje v rozvojovém světě dopravu pitné vody •  iStock

Člověk na suchu

Téměř každý osmý člověk na Zemi postrádá přístup ke kvalitní pitné vodě. Největší žízeň panuje v Africe, kde je až polovina obyvatel v místech se sezonním nebo vzdáleným přístupem k vodě, případně ve vesnicích bez vodovodu.

Lépe na tom nejsou ani regiony v Asii. Lidé tam pijí velmi nekvalitní vodu, což vede ke zvýšené úmrtnosti, zejména u dětí. Některé projekty se snaží krizi alespoň mírnit, uspěly například speciální soudky Hippo Roller, ve kterých si lidé mohou kvalitnější vodu zdaleka pohodlněji tlačit před sebou jako vozík.

Voda ze vzduchu: Češi zavlažují pouště

Voda ze vzduchu: Češi zavlažují pouště

NASA vysušila oceány! Fascinující animace Země bez vody

NASA vysušila oceány! Fascinující animace Země bez vody

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

 

Články odjinud