Podivuhodná místa: Vodopády věčného ohně

Podivuhodná místa: Vodopády věčného ohně
Sdílej
 
Za Vodopády věčného ohně (Eternal Flame Falls) se ukrývá malý výklenek, v němž neustále hoří plamen. Občas jej voda uhasí, ale za chvíli opět sám od sebe vzplane. Záhada! Původcem tajemného jevu je zemní plyn, ale existenci věčného hořeníse vědcům dosud nepodařilo vysvětlit.

 

Pohádkový Eternal Flame Falls se nachází v krásném okresním parku a přírodní rezervaci Chestnut Ridge v americkém státě New York. Jde o jeden z největších okresních parků ve Spojených státech, svůj název dostal podle rozšířených jírovců, jejichž barevné listy lákají k návštěvě zejména na podzim. Jenže je tu ještě něco navíc: Oheň uprostřed vodopádu, který neustále hoří.

Tajemný věčný oheň

Původcem fascinujícího fenoménu je zemní plyn, ale existenci a princip věčného hoření se vědcům stále nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Věčných plamenů je na světě více, avšak plamen skrytý ve vodopádu je jediný svého druhu. To však není jeho jediné prvenství. Břidlicové podloží totiž údajně není dost horké na produkci zemních plynů a plamen zřejmě čerpá z větší hloubky.

Plamen dosahuje výšky 76 centimetrů! •  Wikipedia

Kilo plynu na den

Ložisko plynu, kterému plamen vděčí za svou existenci se údajně nachází v hloubce 400 metrů pod zemským povrchem a jedná se o jedno z největších ložisek methanu spolu s ethanem a propanem dohromady. Plamen díky tomu dosahuje výšky 76 centimetrů, přičemž za den spotřebuje přes kilogram plynu.

Tento vodopád je důkazem, že i dva protichůdné živly jsou schopny existovat pohromadě v harmonii •  Wikipedia

Legenda a realita

Dle prastaré legendy zapálili plamen poprvé původní obyvatelé Ameriky již před stovkami let. Dnes se jedná o vyhledávanou turistickou atrakci, kterou navštěvují stovky lidí z celého světa. Na neuvěřitelnou harmonii dvou zcela opačných elementů, ohně a vody, se nezapomíná.

Rostoucí popularita však s sebou přináší spoustu negativ jako jsou všudypřítomné odpadky od nepořádných turistů či vandalismus. Na druhou stranu díky popularitě tohoto místa se podařilo lidem úspěšně protestovat proti vykácení blízkého lesa pro účel vybudování discgolfového hřiště v roce 2012.

Brennender Berg (Hořící hora) v německém Sársku •  Wikipedia / Yanar Dag

Věčný plamen v Německu

Kdybyste chtěli spatřit věčný plamen na vlastní oči, nejbližší najdete v německém Sársku. V Brennender Berg od roku 1668 hoří podzemní zásoba uhlí, bohužel však bez vodopádu.


Přečtěte si také:

Podivuhodná místa: Magic Mountain Lodge

Podivuhodná místa: Magic Mountain Lodge

Globální semenná banka: Nejbezpečnější trezor na světě

Globální semenná banka: Nejbezpečnější trezor na světě

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

Autor

David Tatarka

 

Články odjinud