Voda ze vzduchu: Češi zavlažují pouště

Voda ze vzduchu: Češi zavlažují pouště
Sdílej
 
Zařízení S.A.W.E.R. od týmu pražské ČVUT si odvezlo cenu ze Světové výstavy EXPO v Dubaji. Češi zavlažují pouště vodou ze vzduchu.

Obrovský úspěch si připsali výzkumníci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov, které je součástí Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Se svým systémem pro získávání vody z pouštního vzduchu obdrželi cenu za nejlepší inovaci. Tu jim u příležitosti zakončení Světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji (kvůli koronaviru se konala až do března 2022) předala dubajská samospráva zaštítěná premiérem Spojených arabských emirátů, šejkem Muhammadem bin Rašíd Maktúmem, který je zároveň starostou metropole.

S.A.W.E.R z ČVUT: Nová zelená oáza

Technologie S.A.W.E.R (Solar Air Water Earth Resource) se ve skutečnosti skládá hned ze dvou systémů. Ten první slouží k získávání vody z pouštního vzduchu, ten druhý tuto vodu následně používá pro kultivaci pouště a její přeměnu na úrodnou půdu. Společně tak obě části dokáží přivést život i do končin, kde bychom jej tak úplně nečekali. S tím pomáhají autorům odborníci z Botanického ústavu Akademie věd ČR. Speciálními mikroorganismy včetně hub oživí půdu tak, že se stane vhodnou pro pěstování plodin i v extrémních podmínkách.

Video se připravuje ...

Podívejte se, jak S.A.W.E:R. funguje. • Zdroj: ČVUT

Životadárné Slunce

Základem celého zařízení je tzv. desikant – materiál, který na svůj povrch váže vodní páru adsorpcí (hromadění částic na materiálu). Uvnitř zařízení se vzduch s vodní parou neustále ohřívá sluneční energií, díky čemuž do sebe natahuje další a další vodní páru, tak jako třeba mraky na obloze. Klíčovou vlastností je, že S.A.W.E.R. je zcela autonomní – pro svůj provoz tedy nepotřebuje žádný přídavný zdroj či pohon. Veškerá požadovaná energie pochází ze slunečních kolektorů, o jejichž užitečnosti na Blízkém východě nemůže být sporu.

Zařízení S.A.W.E.R. od týmu pražské ČVUT •  ČVUT, CZ EXPO 2020

Voda k pití i sprchování

Verze zařízení, kterou tvůrci nainstalovali v českém pavilonu na Světové výstavě, dokáže vyrobit přes 1000 litrů vody denně a napojit tak klidně i menší vesnici. Kromě studené pitné vody je navíc vedlejším produktem i užitková teplá voda, kterou lze použít například ke sprchování či úklidu. Ideálního fungování celého systému lze dosáhnout zejména v suchých oblastech s vysokou hladinou slunečního záření, tedy typicky na poušti.

Českou vodu ze vzduchu ochutnali návštěvníci národního pavilonu na EXPO, zalévaly se s ní i květiny •  ČVUT, CZ EXPO 2020

Kdo ovládá vodu, ovládá vše

Hlavním tématem Světové výstavy EXPO byla voda, mottem bylo spojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Právě voda, a to zejména ta pitná, bude pro budoucnost lidstva stěžejní. Experti varují, že kvůli globálním změnám klimatu bude bez přístupu k pitné vodě či vodě pro zemědělskou produkci čím dál větší množství lidí, což povede k migraci obyvatelstva do úrodnějších krajin, a potenciálně i k válečným konfliktům o vodu či přístup k říčním přehradám.


Voda od Billa Gatese

Čeští vědci z ČVUT zdaleka nejsou jediní, kdo na technologii získávání vody ze vzduchu intenzivně pracují. Pozornost si zaslouží například hydropanely od společnosti Source Global, které už jsou nainstalované v 52 zemích světa. Jeden takový panel po dobu své životnosti (15 let) vyrobí vodu, která by naplnila 54 000 jednorázových plastových lahví. A umí tak učinit i v místech, kde povrchové či podzemní zásoby pitné vody chybí. Ke svému provozu potřebuje jen sluneční svit a vzdušnou vlhkost. Do firmy investoval mimo jiné Bill Gates, zakladatel firmy Microsoft.

Těžba vody ze vzduchu: Atmosféra vyždímaná do skleničky

Těžba vody ze vzduchu: Atmosféra vyždímaná do skleničky

Fata Morgana: Češi propojují místa na zeměkouli skrze hologramy

Fata Morgana: Češi propojují místa na zeměkouli skrze hologramy

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

 

Články odjinud