Hogwarts Legacy: Jaký je svět Harryho Pottera v první velké hře?

Hogwarts Legacy: Jaký je svět Harryho Pottera v první velké hře?
Sdílej
 
Vychází první velká počítačová hra z čarodějnického světa, ve které nepotkáte Harryho Pottera. Hogwarts Legacy ukazuje nová místa a vyvolává kontroverzi.

Nadaný kouzelník Harry Potter se svými kamarády Ronem a Hermionou byli dlouhé roky hlavními hrdiny rozmanitých kouzelnických dobrodružství. Platilo to jak o původních knihách a celkem osmi filmech, tak o doprovodných počítačových hrách.

Novější filmová trilogie Fantastická zvířata se vydala zkoumat mládí profesora Brumbála a černokněžníka Grindelwalda. Herní novinka Hogwarts Legacy přenáší hráče ještě o několik desetiletí dříve a zachycuje školu čar a kouzel v Bradavicích i okolní Skotskou vysočinu na konci 19. století.

Bradavice s nejhorším ředitelem

Ředitelem Bradavické školy je v té době Phineas Nigellus Black. Jak už jméno naznačuje, Phineas patří mezi členy proslulé rodiny Blackových, příslušníky jedné z celkem 28 čistokrevných linií. Je prapradědečkem Siriuse Blacka, ale také Bellatrix Lestrangeové a Narcissy Malfoyové.

Herec Simon Pegg, který mu propůjčil hlas, říká, že je to jeden z nejhorších ředitelů, které kdy Bradavice měly, a doslova opak Siriuse. Tedy sebestředný a hašteřivý hlupák, kterého všichni nesnášejí. Jde také o posledního ředitele ze Zmijozelu před nástupem Severuse Snapea na tuto pozici.

Hogwarts Legacy ukazuje nová místa

Děj hry začíná v okamžiku, kdy je vaše postava (je možné si vybrat mladého kouzelníka i čarodějku) v pátém ročníku. Protože volbu koleje ponechává Hogwarts Legacy na hráči, brzy dojde také na setkání s Moudrým kloboukem, který na jeho přání vezme zřetel.

Zajímavostí je, že zatímco společenskou místnost Nebelvíru a Zmijozelu jsme již ve filmech viděli, pokoje sloužící pro setkávání studentů Havraspáru a Mrzimoru se objeví v nějakém audiovizuálním díle úplně poprvé. Tvůrci tak měli obrovskou kreativní volnost v tom, jak obě koleje vyobrazí.

Navštivte Prasinky

Svět Hogwarts Legacy se v žádném případě neomezuje jen na samotnou školu. Navštívit můžete okolní pozemky a lesy, ale také oblíbenou vesničku Prasinky a řadu dalších míst, kde se odehrává příběh o povstání skřetů podporovaných černokněžníky toužícími po moci.

Celé herní prostředí se postupně mění podle toho, jaká je právě část školního roku, takže se můžete těšit i na vánoční atmosféru a zasněžené nádvoří hradu. Přepravu po okolí si užijete jak na koštěti, tak na okřídleném hipogryfovi. Pokud nemáte rádi létání, můžete se spolehnout na propojenou síť magických krbů a teleportační prášek letax.

Dojde i na Avada Kedavra?

Středobodem hry je ale samozřejmě samotné čarodějnictví. Na hráče čeká více než 20 různých kouzel, která spadají do rozličných kategorií. Některá umí proměnit prostředí hradu a odhalit skrytá tajemství, jiná slouží k obraně před útoky protivníků nebo k jejich odzbrojení.

Hogwarts Legacy: Podívat se můžete daleko za hranice pozemků kouzelnické školy •  Warner Bros.

Vůbec největší kontroverzi pak vzbuzuje fakt, že hlavní hrdina se může naučit a posléze používat i trojici takzvaných kleteb, které se nepromíjejí. Tedy kouzel, za jejichž užití má podle knížek následovat doživotní vězení v Azkabanu.

Osudy videoherních hrdinů jsou však přeci jen trochu odlišné, a ne všechna pravidla kouzelnického světa jsou tak jednoduchá. Na PC a konzole PlayStation 5 a Xbox Series S & X hra vyšla 10. února, později se hráči dočkají i verzí pro starší konzole (duben) a Nintendo Switch (červenec).

Další čarodějné hry:

Pokud nemáte dostatečně výkonný počítač nebo novou herní konzoli, nezoufejte. Virtuální kouzlení si můžete užít i tak, prostřednictvím dalších titulů o Harrym a jeho kamarádech.

Velmi dobré hodnocení sbírá mobilní hra Harry Potter: Puzzles & Spells zaměřená na různé logické minihry, o něco dobrodružnější je Harry Potter: Hogwarts Mystery také na Android a iOS. Na PC a konzolích je k dispozici starší, ale stále velmi vtipná LEGO Harry Potter Collection, ve které příběh všech sedmi původních knih prožijete optikou postaviček stavebnice LEGO.

Více o Harrym Potterovi, Fantastických zvířatech a top hrách:

Harry Potter na MAX: Nový seriál je jistý

Harry Potter na MAX: Nový seriál je jistý

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

Harry Potter: Návrat do Bradavic po 20 letech

Harry Potter: Návrat do Bradavic po 20 letech

 

Články odjinud