Všechno nejlepší!

Sdílej
 
písíčko slaví 20. narozeniny Osobní počítač je dnes běžnou věcí. Snad každý zná někoho, kdo jej vlastní, a spousta z nás ho má doma. Vývoj písíček jde vpřed takovou rychlostí, že pokud bychom chtěli mít doma neustále špičkový stroj, nevyhnula by se nám jeho totální přestavba každý půlrok. Vzhledem k této rychlosti vzniklo první PC v prehistorii výpočetní techniky - před celými 20 lety.

Osobní počítač

první PC v prehistorii výpočetní technikyV červenci roku 1980 začal pracovat tehdejší počítačový gigant - firma IBM - na počítači, který by se vešel na stůl a k jeho montáži by nebylo nutné mít špičkové znalosti. IBM nebylo první, v té době něco podobného vyvíjela firma Apple. Rok po zahájení prací, přesněji 12. srpna 1981, spatřil světlo světa první IBM PC (Personal Computer - osobní počítač). Základ nového standardu výpočetní techniky byl na světě. Parametry tohoto PC jsou z dnešního pohledu legrační - procesor Intel 8088 na frekvenci 4,77 Mhz, 16 kB RAM (bylo ji možné rozšířit až na 256 kB) a disketová nebo kazetová mechanika jen u dražších modelů (žádný pevný disk). Na monochromatickém monitoru běžel obraz z grafického adaptéru MDA, schopného zobrazit pouze alfanumerické znaky. Operační systém DOS 1.0 dodala neznámá firma Microsoft. Stalo se to, co nikdo nečekal. Osobní počítače šly neuvěřitelně na odbyt a prodej necelého čtvrt milionu kusů, plánovaný na nejbližších pět let, byl překročen za jediný měsíc.

Vývoj nabral obrátky

První IBM PC  - základ nového standardu výpočetní technikyDva roky po nástupu prvního písíčka se objevuje standard PC XT (eXtendet Technology - rozšířená technologie). První PC, které vešlo v širší povědomost i u nás. Počítač měl již 10 MB pevný disk, což výrazně zjednodušilo jeho obsluhu (nebylo nutné měnit diskety s různými programy), hnal jej procesor Intel 286 a adaptér CGA uměl zobrazit 16 barev. V roce 1984 vzniká nová norma nazvaná AT (Advanced Technology - pokročilá technologie). O rok později dobývají svět procesory Intel 386 podporující multitasking (souběžné zpracovávání více úloh), první verze Windows. V jejich případě se ale nejednalo o nějakou revoluci - grafické nadstavby operačních systémů již v té době existovaly pro jiné typy počítačů a grafické adaptéry VGA, které se v podstatě vyvíjejí dodnes.

Jsme teprve na začátku

Spolu s vnitřní architekturou počítačů se razantně mění i jejich vzhledS prvním rokem devadesátých let výrobní linky opouští procesor Intel 486 a spolu s ním i Windows 3.0, která se díky čtyřiosmšestce začala výrazně prosazovat. O tři roky později vzniká první procesor s vlastním jménem - Pentium. Dále to již není zase tak vzdálená historie. Vedoucí pozici disket přebrala cédéčka a kromě procesorů začaly hrát velkou roli i grafické akcelerátory. Objevil se standard ATX, směřující k začlenění všech důležitých komponentů do základní desky, nečekaně pomalu nastupuje DVD. Intel má konečně konkurenci ve firmě AMD, která dříve vyráběla procesory nižších kategorií a z řady 486 vyždímala opravdu maximum. Vloni se frekvence přestala počítat na megahertze a objevil se první gigahertzový procesor. Ke kulatým narozeninám je tu letos Pentium pracující na 2 GHz. Vývoj písíček nabírá stále větší obrátky - uvidíme, kde budou za 20 let. Počítačové hry byly zábavné i v šestnáctibarevném zobrazení