BitCoin a virtuální měny: Co si koupíte za digitální peníze?

BitCoin a virtuální měny: Co si koupíte za digitální peníze?
Sdílej
 
Moderní éra si žádá nové druhy platidel. Patří k nim i nehmotné digitální peníze, které může s pomocí svého počítače získat každý.

 

Jestli se zajímáte o dění na internetu, možná vám neunikl BitCoin. Zjednodušeně řečeno jde o něco podobného zlaťákům v počítačové hře. Rozdíl je v tom, že za BitCoin a jemu podobná platidla si můžete koupit řadu skutečných věcí. Jak je to ale možné, když tyto peníze vlastně fyzicky neexistují? A jak vlastně fungují?

Těžíme kryptoměny!

Virtuální peníze, správně kryptoměny (krypto znamená skrytý nebo tajný), může najít každý, kdo vlastní výkonný počítač. Není tu žádná banka, která by je „tiskla“ a dle potřeby vydávala. BitCoiny získáváte tím, že necháváte váš počítač kalkulovat velmi složité výpočty pomocí speciální aplikace – tím odhalujete a přivlastňujete si jednotlivé peníze. Abychom celý složitý proces lépe pochopili, zkusíme si vymyslet vlastní kryptoměnu – ABC Korunu.

Bankomat na bitcoiny? V Singapuru jo!

Bankomat na bitcoiny? V Singapuru jo!

ABC Koruna

Představte si, že máte množinu 10 000 čísel, ale ne všechna tato čísla představují platné mince. Mince je platná pouze splňuje-li následující podmínky: Pokud vezmeme jedno číslo a vynásobíme ho dvěma, musí být výsledek beze zbytku dělitelný pěti. Tudíž například číslo 104 tuto podmínku nesplňuje, ale 105 už ano, protože nám po násobení dvěma a dělení pěti vyjde celé číslo 42. V takový moment odešle náš těžební prográmek informaci do sítě ostatních virtuálních zlatokopů, že jsme právě získali jednu ABC Korunu na pozici 105 (původní číslo, které jsme násobili a dělili). Tím pádem ostatní vidí, že toto číslo už nemá smysl zkoumat a ABC Koruna je vaše.

Závody v těžení BitCoinů

Určitě jste si všimli přinejmenším jednoho problému: Ten, který s výpočty začal, má před ostatními náskok. Takže druhý člověk musí zkusit těžit třeba od konce, jinak bude narážet jen na vytěžená čísla. A šikovní matematici si už spočítali, že má smysl se zajímat jen o čísla, která končí nulou nebo pětkou.

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

Grafická karta je základ

V případě BitCoinu jde o mnohem víc než 10 000 čísel. Celkový počet položek je nepředstavitelně vysoký, navíc se čísla kombinují s písmeny. U ABC Koruny šlo najít platnou minci u každého pátého čísla, jenže u BitCoinu jste úspěšní třeba po deseti milionech výpočtů. S každým vytěženým BitCoinem se šance na nalezení dalšího snižuje. Proto je dnes pro běžného uživatele velmi těžké těžit BitCoiny, protože to vyžaduje opravdu hodně silnou grafickou kartu, která výpočty provádí.

BitCoin podle ABC •  ABC

Výhodný kurz

BitCoin zažil hodně zajímavý vývoj. Původně měla jedna virtuální mince hodnotu sotva pár amerických centů, ale jak se o těžení kryptoměn dovědělo více uživatelů, její hodnota začala vzrůstat. Dokonce se krátkodobě pohybovala v cenách přesahujících 1000 dolarů (více než 20 000 korun)! Není divu, že pak chtěl těžit skoro každý.

Je za co utrácet?

Když už se vám podaří nějaký BitCoin vytěžit, asi ho budete chtít za něco utratit. V Čechách zatím možnosti moc velké nejsou, ale třeba dobře známý web s rozvozem jídla DámeJídlo.cz vám dovolí si za virtuální mince dobít kredit. V zahraničí ale můžete za BitCoiny kupovat dokonce i elektroniku. Nejde jen o BitCoiny. Můžete zkusit těžit jednu z mnoha alternativ, které fungují stejně: Litecoin, Namecoin nebo Quark. Možná se za pár let dočkáme toho, že nějaká podobná měna nahradí naše koruny, eura a dolary.

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

Virtuální realitu ze Star Treku si užijí skuteční astronauti

Virtuální realitu ze Star Treku si užijí skuteční astronauti

Loď budoucnosti: Hodně jiný kapitánský můstek

Loď budoucnosti: Hodně jiný kapitánský můstek

 

Články odjinud