Rivers of Ice: Virtuální procházka Himálají

Rivers of Ice: Virtuální procházka Himálají
Sdílej
 
Nejvyšší pohoří světa je jen pro zdatné cestovatele. Ale i když nepatříte mezi horské kamzíky, můžete se tam vydat s parádní počítačovou aplikací.

 

 

 

 

 

Interaktivní mapy patří k nejpopulárnějším aplikacím na internetu. Nejsou to jen Google Maps, virtuální procházku často nabízí už i historická centra měst a přírodní parky. Podařenou novinkou je aplikace Rivers of Ice, v níž si můžete detailně prohlédnout nejvyšší pohoří světa a zejména okolí majestátního Mount Everestu.

Dárek k šedesátinám

Projekt vznikl k šedesátému výročí prvního výstupu na nejvyšší horu světa Edmundem Hillarym a Tenzigem Norgayem. Jeho autorem je slavný americký horolezec, fotograf a filmař David Breashears, který se věnuje dokumentování důsledků klimatických změn v Himálaji. Ve spolupráci s Microsoftem a grafickým studiem Pixel Lab připravil online aplikaci, kde si může jejich krásu i proměny prohlédnout každý na počítači, tabletu nebo smartphonu.

Z letadla pod horu

Výprava začíná na Tenzing-Hillaryho letišti ve vesnici Lukla. Odsud do základního tábora pod Everestem to trvá devět dní cesty a je to jeden z nejoblíbenějších himálajských výletů. Každou fázi si můžete prohlédnout na panoramatických fotkách a rozkliknout si jednotlivá místa cesty, kde najdete videa a povídání o životě domorodců pod velehorami. Strhující nejsou jenom záběry krajiny, ale i technické parametry fotografií. Breshears se svým týmem cestu nasnímali ultramoderním aparátem o rozlišení jednoho gigapixelu. Každá cesta i domorodá vesnice je tak zachycená v maximálním detailu.

Proměny krajiny

Na samotný Everest žádná turistická stezka nevede, ale to nám nevadí. Cestu na vrcholek světa si můžete zmapovat na plastickém trojrozměrném modelu hory či na videu, které z vrtulníku detailně zachycuje ohromující vrchol i jeho okolí. Naše nejoblíbenější funkce je ale možnost porovnání horských panoramat, jak se změnila za posledních osmdesát let. Horolezci vzali snímky, které v první polovině dvacátých let nafotila expedice George Malloryho, jedni z prvních západních horolezců v Himálaji, vyrazili po stejné trase a na identických místech blýskli okolí ještě jednou. Vy si na počítači můžete posuvníkem porovnávat, jak se prostředí změnilo. Celosvětové klimatické změny totiž doléhají i na vrcholky hor, jejichž ledovce zásobují čerstvou vodou více než miliardu lidí. Tenhle projekt snad přispěje k tomu, že za dalších osmdesát let budou vypadat fotky Himálají pořád stejně impozantně.

 

Šerpové, nejlepší horolezci na světě

Pro Evropana není cestování po Himálaji nic jednoduchého, protože nejsme zvyklí pohybovat se v takové nadmořské výšce a náročném terénu. Zato domorodý nepálský národ Šerpů s tím nemá problém. Do hor se přestěhovali už v 15. století z Tibetu, odkud utekli před válkou. Původně se živili pěstováním obilí a chovem jaků, ale když oblast obsadili Britové, začali se živit jako průvodci po drsném regionu. Oblíbení byli díky své výjimečné síle, vytrvalosti a znalosti přírodních podmínek, ale i jako nesmírně milí lidé. Horskou službu vykonávají dodnes a minulý rok dokonce zdolala šestnáctiletá šerpská dívka Everest.

 

 

Šangri-la: Hledání ztraceného ráje

Šangri-la: Hledání ztraceného ráje

Projděte Hobitovu Středozem na mapách od Googlu

Projděte Hobitovu Středozem na mapách od Googlu

Koruna Himálaje: Jak se dobývají osmitisícovky

Koruna Himálaje: Jak se dobývají osmitisícovky

 

Autor

Tomáš Haimann

Klíčová slova:
hory, krajina, himalaj
 

Články odjinud