Bílí lvi: Hvězdný dar bohů

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Bílé lvy nevyšlechtil člověk, jejich barva vznikla přirozenou cestou. Přesto se dnes bez lidské pomoci neobejdou.

 

Bílí lvi ve skutečnosti nejsou bílí. Mláďata se sice rodí sněhobílá, ale jak dospívají, jejich barva se mění. V dospělosti jsou spíš plaví, však se jim také někdy říká plaví lvi. Za jejich zbarvení může genetická mutace – změna genů, která způsobuje, že jim chybí pigmentové buňky, ale tvorba melaninu, černého barviva je zachovaná.

Skrytá barva

Tato genetická změna se jmenuje leucismus. U lvů (a nejen u nich, ale i u mnoha dalších savců či ptáků) se projevuje tím, že se pigment neukládá v srsti, ale na čenichu, polštářcích tlap nebo v očích je patrný. Bílí či plaví lvi tak nemají růžové pysky a červené oči jako praví albíni - tlapy a pysky mají tmavé, oči mohou být zelené, hnědé nebo modré.

V přírodě žijí bílí lvi v prostředí, kde je jejich světlá barva výhodou •  Profimedia.cz

Hvězdná bytost

Domorodé legendy se o bílých lvech zmiňují po celá staletí. Místní obyvatelé je považují za hvězdné bytosti, které jsou darem bohů. V jejich skutečnou existenci ale nikdo dlouho nevěřil. Dokonce ani poté, kdy byl v roce 1938 bílý lev poprvé spatřen v přírodě. Teprve když se v 70. letech narodilo v zajetí normálně zbarveným rodičům bílé lvíče, vědci začali jejich existenci připouštět.

Z malého lvíčete ve fi lmu vyroste nádherný lví samec, z malé holčičky půvabná slečna •  Coert Wiechers/Galatee Films

Skrytá mutace

Bílí lvi nejsou zvláštním druhem lva, jde o barevnou odchylku poddruhu z jižní Afriky, lva kapského (Panthera leo melanochaita). Gen pro tuto barvu je recesivní - aby se narodilo bílé lvíče, musejí mu ho předat oba rodiče. Jeho nositelé dodnes žijí mezi normálně zbarvenými lvy v oblasti, kde se neobvyklá mutace objevila, v jihoafrické rezervaci Timbavati. Setkání dvou nositelů pozměněného genu v přírodě je dílem náhody, bílá lvíčata jsou proto vzácná. Víc se jich objevuje v zajetí, kde mohou jejich narození ovlivnit chovatelé.

Bílé lvíče se může narodit i normálně zbarveným rodičům •  Profimedia.cz

Výhoda bílé

Malý počet bílých lvů v přírodě byl původně přičítán tomu, že jsou vůči normálně zbarveným jedincům v nevýhodě, protože je jejich barva zdaleka prozrazuje. Ale ukázalo se, že je tomu právě naopak - v bílých písčitých oblastech svého jihoafrického domova jsou mnohem lépe maskovaní. Přesto nebyl od roku 1994 v přírodě spatřen ani jeden. Za jejich vymizení mohli lovci, kteří nezvykle zbarvené lvy lovili (a stále loví) kvůli trofejím.

Z malého lvíčete ve fi lmu vyroste nádherný lví samec, z malé holčičky půvabná slečna •  Kevin Richardson/Galatee Films

Úspěšný návrat

Bílí lvi naštěstí žijí v mnoha zoologických zahradách světa. Díky tomu mohl být v roce 2004 zahájen program na jejich návrat do přírody. První bílá lvíčata se v rezervaci Timbavati narodila v roce 2006, další pak v letech 2008, 2009, 2011, 2012 a 2013. A v roce 2014 a 2015 se objevila dokonce i v sousedním Krugerově národním parku. Bílí lvi jsou na těchto místech chráněni, což pomáhá i jejich normálně zbarveným příbuzným.

Vlk a lev: Dobrodružný film s živými šelmami

Vlk a lev: Dobrodružný film s živými šelmami


Mia a bílý lev

Během natáčení se herci se lvíčetem spřátelili, když dospěl, směla už k němu jen Mia (herečka Daniah De Villiers) •  Kevin Richardson/Galatee Films

Opravdovou hvězdou je bílý lev v dobrodružném filmu Mia a bílý lev. Příběh dívky, která dostane malého lvíčka Charlieho, se natáčel celé tři roky přímo v jižní Africe. A tak trochu připomíná skutečnost. Mnozí současní chovatelé bílých lvů je totiž chovají proto, aby je v dospělosti prodali lovcům trofejí. A právě tento osud chystá otec Mii jejímu lvímu kamarádovi. Mia ovšem svého přítele nezradí a uprchne s ním do divočiny, aby mu našla nový bezpečný domov. Film je sice smyšlený příběh, ale zvířecí herci jsou v něm skuteční. A přátelství mezi Daniah De Villiers, která hrála Miu, a dnes již dospělým lvem Thorem, trvá dodnes.

Mia a bílý lev, 98 minut

Režie: Gilles de Maistre

Hrají: Daniah De Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood

Premiéra: 25. dubna 2019


Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Psí domov: Dlouhá cesta za páníčkem

Psí domov: Dlouhá cesta za páníčkem

 

Články odjinud