Lví král: Simbův návrat do kina

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Příběh je stejný. Hrdinové i záporáci jsou stejní. A přesto vyznívají ukázky z nového Lvího krále úplně jinak než původní film.

 

Animák Lví král z roku 1994 měl všechno, co má klasika od Disneyho mít: Až kýčovitě roztomilou kresbu, dojemné osiřelé lvíče, které naplní svůj osud, uchechtané vedlejší postavy, spravedlivě potrestaného záporáka a spoustu chytlavých písniček. Málokoho by na první pohled napadlo, že námět filmu vychází z něčeho podstatně vážnějšího: divadelní tragédie Hamlet od anglického básníka Williama Shakespeara, který ji napsal na konci 16. století.

Lví král jako Hamlet

Dánský princ Hamlet přišel o otce, kterého zavraždil jeho vládychtivý bratr – Hamletův strýc Claudius. To samé se stane i malému Simbovi z africké savany. V království jeho otce Mufasy jsou všichni šťastní, jen Mufasův bratr Scar se cítí zneuznaný a touží vládnout. Narození Simby jej od královského trůnu vzdaluje a tak Scar začne intrikovat. S pomocí oddané smečky hyen zkouší Simbu lákat do nebezpečných dobrodružství a doufá, že lvíče v některém z nich zahyne.

Maličký Simba v bezpečí rodičovských tlap, které ho brzy opustí •  Profimedia.cz

Lvíče Simba ve vyhnanství

Scarovi jeho intriky nakonec vyjdou lépe, než mohl doufat: Pod kopyty splašeného stáda pakoňů zahyne při záchraně Simby jeho otec Mufasa. A Scarovi nedá ani moc práce, aby lvíčka (kterého do nebezpečí nalákaly Scarovy hyeny) přesvědčil, že je to jeho vina a že by měl království opustit. Simba to udělá, Scar tedy může vládnout.  Jenže Simba najde nové přátele a s jejich pomocí dospěje v silného lva, který se vrací, aby Scara vyzval na souboj...

Lví král z roku 2019 a 1994 •  Profimedia.cz

Lví král z roku 2019 a 1994 •  Profimedia.cz

Kniha džunglí

Všichni víme, že na rozdíl od Hamleta to ve Lvím králi dobře dopadne. Přesto se při sledování ukázek z nového filmu člověk neubrání strachu o mrňavé lvíče a zažívá úplně jiný pocit než u původního animáku. Dá se to popsat jako pocit opravdovosti. Režisér Jon Favreau totiž ve Lvím králi zúročil všechno to, co si vyzkoušel už na (místy až děsivě reálné) Knize džunglí – snímku z roku 2016, kde kromě hlavní lidské postavy Mauglího "hrála" jen počítačově vytvořená zvířata.

Mulan: Válečná disneyovka bez animovaných zvířátek

Mulan: Válečná disneyovka bez animovaných zvířátek

Hraný animák

Ve Lvím králi už pak hrají jen ta zvířata. Jsou hyperrealistická, ale mají citlivě zvýrazněné své charakterové rysy – Mufasa je moudrý, ještě než otevře tlamu, a ze Scara jeho intrikánství čiší na všechny strany. Lví král by se tak asi nejlépe dal označit jako "hraný animák", který zřejmě definitivně rozmlží už tak tenkou hranici (pamatujete na Avatar?) mezi hraným a animovaným filmem.

Lví král z roku 2019 a 1994 >

Lví král (The Lion king)

Režie: Jon Favreau

V původním znění: James Earl Jones, Chiwetel Ejiofor, Donald Glover, Beyoncé Knowles-Carter

Premiéra: 18. července 2019

Video se připravuje ...

ABC č. 15/2019 je právě v prodeji! • Zdroj: ABC

Kup si ABC se Lvím králem >

Ledové království II: První upoutávka je nečekaně mrazivá

Ledové království II: První upoutávka je nečekaně mrazivá

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Konec pohádky: Opuštěné Disneyho hrady ztracené v Turecku

Konec pohádky: Opuštěné Disneyho hrady ztracené v Turecku

Klíčová slova:
film, disney, lev, příroda, zvíře, Lví král, zábava
 

Články odjinud