Záhada tchajwanského levharta: Vzdušný akrobat

Záhada tchajwanského levharta: Vzdušný akrobat
Sdílej
 
Spatřit levharta obláčkového v přírodě není snadné. Poddruh z Tchaj-wanu nikdo neviděl přes 30 let!

 

Levhart obláčkový (Neofelis nebulosa) z jihovýchodní Asie a Indonéských ostrovů žije velice skrytě, protože obývá nejvyšší patra tropických pralesů. Stromovému životu je dokonale přizpůsobený. Umí i to, co většina koček nedovede – šplhat ze stromu po kmeni hlavou dolů a zavěsit se jedinou packou za větev jako lenochod.

Ostrovní endemit

Ještě na přelomu tisíciletí vědci rozeznávali jen několik poddruhů této šelmy. V roce 2006 jim však genetický výzkum prozradil, že obláčkoví levharti z ostrovů Sumatra a Borneo jsou samostatný druh (levhart Diardův, Neofelis diardi). Naproti tomu levhart z ostrova Tchaj-wan je opravdu jen poddruh, a to levhart obláčkový tchajwanský (N. nebulosa brachyura). Je to ovšem vzácný ostrovní endemit, nikde jinde nežije.

Svou kořist, nejčastěji středně velké savce, jako jsou makakové či outloni, přepadají levharti ze zálohy •  iStock

Marná snaha

Možná bychom měli napsat spíš "nežil". Levhart tchajwanský byl totiž na ostrově naposledy spatřen v roce 1983. Ještě v roce 1998 bylo údajně několik levhartů uloveno, ale pytláci se jich kvůli obavě z vysokých trestů zbavili. Stačilo to však k oživení naděje, že tato šelma dosud nevyhynula. Vědci proto v oblastech, kde byl levhart naposledy zaznamenán, rozmístili desítky fotopastí. Získali z nich přes 16 tisíc snímků, ale levhart se na žádném z nich neobjevil.

Kromě kácení lesů ohrožuje levharty obláčkové také nelegální lov pro jejich krásnou kožešinu •  Getty Images

Zmrtvýchvstání vyhynulých

Levhart tchajwanský byl proto v roce 2013 zařazen mezi vyhynulé druhy. Jenže vyhynulých druhů, které se jen skrývaly a náhle se po mnoha letech objevily, už věda zažila hodně. Hned ke dvěma takovým objevům došlo letos v únoru. "Zmrtvýchvstání" se dočkal poddruh galapážské želvy sloní z ostrova Fernandina, který nikdo neviděl od roku 1906. A v Africe se podařilo vyfotografovat černého levharta, který byl na tomto kontinentu dosud znám z jediné fotografie z roku 1909 (psali jsme v ABC 6/2019)!

Tchajwanského levharta dnes můžete spatřit jen na ilustraci z roku 1862 •  Joseph/Wikipedia

Nečekané setkání

Od posledního pozorování levharta tchajwanského ještě zdaleka neuplynula tak dlouhá doba. A teď se zdá, že se i on jen dovedně skrývá a úspěšně se vyhýbá fotopastem. Loni byl totiž údajně spatřen hned na dvou místech ostrova dvěma týmy ochránců přírody. Jedna skupina zpozorovala levharta šplhajícího na strom a následně ho pak sledovala, jak na skalním útesu loví kozu. Druhá jela na mopedech a levhart chvíli běžel souběžně s nimi, než se vyšvihl na strom a zmizel jim z dohledu.

Odpočívajícího levharta odhalí v koruně stromu jen hodně bystré oko •  Getty Images

Nové pátrání

Žádná skupina nestačila levharta vyfotografovat, informace proto nejsou doložené. Ale fakt, že jde o dvě nezávislá pozorování s přesným popisem situace, jim dodává na věrohodnosti. Obě pozorování se uskutečnila na jihovýchodě ostrova. Vědci proto podnítili vládu, aby v oblasti zastavila těžbu dřeva a zakázala lov a jakékoliv rušivé aktivity. A ve spolupráci s místními zintenzivnili pátrání, které by mohlo přítomnost vzácné kočky potvrdit.


Nejmenší velká kočka

I když největší jedinci váží jen okolo 20 kg, patří levhart obláčkový mezi velké kočky. Přesto má některé znaky společné s malými kočkami – dovede příst a umí zúžit zornice do štěrbiny. Jeho nejvýraznějším znakem, který ho odlišuje od všech ostatních koček, jsou zuby. V poměru k hlavě má mimořádně dlouhé špičáky (až 4 cm), které mu slouží k udržení kořisti ulovené v koruně stromu.

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Ranní ptáče a noční sůva: Levharti loví ve dne, v noci

Ranní ptáče a noční sůva: Levharti loví ve dne, v noci

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

 

Články odjinud