První dny na Marsu: Rudá planeta očima sondy Perseverance

První dny na Marsu: Rudá planeta očima sondy Perseverance
Sdílej
 
Ve čtvrtek 18. února přistál na Marsu v kráteru Jezero rover Perseverance (tedy v překladu „Vytrvalost“). Pojízdná laboratoř dosedla úspěšně a díky novým technologiím dokonce i s velmi vysokou přesností. Jak vypadaly první dny této sondy na Marsu? Podívejte se na rudou planetu jejíma očima.

 

Po přistání na Marsu se začal rover Perseverance rozhlížet okolo sebe, pořizovat snímky a připravovat se na první projížďku, ke které došlo o dva týdny později.

Perseverance se po rudé planetě pohybuje z velké části samostatně a za den ujede až 200 metrů. To je o dost více než starší rover Curiosity, který od roku 2012 pracuje o 3 tisíce kilometrů dál v kráteru Gale.

Perseverance poslouchá zvuky Marsu a pálí laserem

Perseverance poslouchá zvuky Marsu a pálí laserem

Start vrtulníku na Marsu

V dubnu byl vysazen malý vrtulník Ingenuity. Do té doby spal na břiše roveru těsně nad povrchem. Dočkali jsme se prvního letu mimo planetu Zemi.

Ingenuity je malý a jednoduchý vrtulník, ale v řídké atmosféře Marsu se pořádně zapotí. Jeho více než metr dlouhé rotory se musí otáčet 40krát za sekundu, aby se odlepil od povrchu.

Perseverance umí hodně

Perseverance se bude snažit vypátrat, zda se na Marsu někdy nacházely podmínky k životu. Na palubě má přístroje pro průzkum atmosféry i složení povrchu. Nechybí ani pár vychytávek.

První stopy roveru Perseverance na Marsu •  NASA/JPL-CALTECH/MSSS/ASU

Zajímavý je experiment MOXIE, který bude vyrábět malé množství kyslíku z oxidu uhličitého z marsovské atmosféry. V budoucnu by mohl být kyslík vyráběn pro lidskou základnu.

Rover bude také odebírat vzorky, které následně ve speciálních pouzdrech vyhodí na povrch. Za pár let je posbírá další menší rover, který je naloží na sondu a ta dopraví na Zemi.

Dalším zajímavým přístrojem je SHERLOCK. Jedná se o soubor přístrojů, jako jsou spektrometry nebo laser pro hledání organických látek a minerálů. Součástí je i kamera, která se nemůže jmenovat jinak než WATSON. Pro kalibraci přístroje slouží kousek meteoritu, který na Zemi kdysi dávno doletěl z Marsu.

Novinky z Marsu: K rudé planetě dorazily nové sondy

Novinky z Marsu: K rudé planetě dorazily nové sondy

Kalibrační cíl

Vypadá to jako joystick, ale ve skutečnosti jde o kalibrační cíle. Kamera Mastcam-Z, která snímek pořídila, se na těchto barevných čtverečcích přizpůsobuje světelným a prachovým podmínkám. V dalších letech to bude nejvíce fotografovaný objekt na Marsu!

Foto:  NASA/JPL-CALTECH/MSSS/ASU

Na kalibračním cíli se vyřádila i fantazie vědců. Jsou tam různé nápisy v několika jazycích i obrázky, které zachycují planety Sluneční soustavy v době startu i menší evoluci: DNA, sinice, kapradinu, dinosaura, člověka a raketu.

Rodina roverů

Obrázek zachycuje všechny rovery, které na Marsu přistály. Zleva: Sojourner (1997), Opportunity, Spirit (2004), Curiosity (2012) a Perseverance s vrtulníkem Ingenuity.

Foto:  NASA, JPL-CALTECH

Pozemšťané na Marsu

Plaketa s čipem, který obsahuje jména více než 10 milionů pozemšťanů. Nechybí ani Češi včetně redaktorů ábíčka.

Foto:  NASA/JPL-CALTECH/MSSS/ASU

Energie sbalená na cesty

Menší rovery používaly pro výrobu energie solární panely, které se ale časem zapráší. Perseverance má radioizotopový termoelektrický generátor. V podstatě jezdí na jaderný pohon. Konkrétně jde o 4,8 kg plutonia, které vydrží min. 15 let.

Pohled z plošiny na rover Perseverance před přistáním na Marsu •  NASA/JPL-CALTECH/MSSS/ASU

Komunikace

Pro spojení se Zemí jsou k dispozici tři antény:

UHF anténa pro ultra vysokou frekvenci. Je to nejčastěji používaná anténa, přes kterou proudí data většiny fotografií. Data z antény míří k sondám na oběžné dráze Marsu a z nich na Zemi.

Anténa s vysokým ziskem v pásmu X pro přímou komunikaci se Zemí. Dokáže se otáčet směrem k naší planetě.

Co kdyby ale otáčení selhalo? Je tady ještě, což je anténa s nízkým ziskem v pásmu X. Neotáčí se, takže umožňuje bezpečnou komunikaci s roverem za všech okolností.

Skleník pro Mars: Farmář na rudé planetě vyřeší překážky nafouknutím

Skleník pro Mars: Farmář na rudé planetě vyřeší překážky nafouknutím

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

 

Články odjinud