Age of Empires II

Sdílej
 
The Age of Kings Bojiště se halí do mlhy, náhle ticho nad rozlehlou planinou jako meč prořízl svist šípů, obrovské zápalné koule dopadají všude kolem, koně se plaší, beranidla útočí na brány a balvany metané z katapultů drtí hradby - začala další bitva věku králů.

Středověk - doba hrdinných rytířů, intrik, spojenectví i podlých špionů. Právě v tomto romantickém a zároveň i krutém období se odehrává druhé pokračování Age of Empires. Stejně jako u prvního dílu jde o realtimovou hru viděnou z klasického šikmého nadhledu.

Dokonalý terén

Co se hrajeProvedení bojiště bylo pro mne milým překvapením, nevzpomínám si na druh povrchu, který by tu chyběl. Najdete tu pouště, savany, husté jehličnaté lesy, listnaté háje, velké travnaté plochy a mnoho dalších druhů povrchů. Jsou zde k vidění i náhorní plošiny, jejichž strategic-ký význam je obrovský, vždyť postavit si hrad na kopci byl už zvyk našich předků, tak proč byste toho nemohli využít vy. Sami uvidíte, kolik nepřátel padne pod vaším monumentálním hradištěm, aniž by ho nějak pošramotili. Řeky, jezera, pobřeží a další velice důležité přírodní "vymoženosti" můžete efektivně využít k obraně své základny. Neznám hru, u které se dá takto dokonale měnit strategie boje v závislosti na terénu.

Domy a hrady

Budovy jsou provedené tak, že postavičky jsou úměrné jejich velikosti. Ne, že by postava byla shlukem několika málo pixelů, a tudíž byla zcela miniaturní, ale budova je úměrně velká k výšce lidí. Stavby jsou vymyšleny tak, aby jimi vaši vojáci mohli procházet, nestane se vám ani jednou, že si jednotku zablokujete. Budovy jsou nádherné a ve vyšším stupni vývoje má každý národ jinak vypadající stavby.

Třináct národů

Co se hrajeMůžete hrát za třináct národů, což zaručuje velice variabilní způsob hry, neboť to, co jsem tvrdil o budovách, platí i pro jednotky. Vojenské tažení je fenomenální. Hra umožňuje řadit vojáky do formací. Je to nádherný pohled, když vidíte, jak vaše jízda vpředu ve vyrovnané formaci kráčí polem, za ní se valí šermíři a rytíři a vzadu pochoduje horda lučištníků. Doporučuji do sestavy přidat pár obléhacích strojů a katapultů, i když jsou velice pomalé.

Krutá řež a zajištění živobytí

Vše, co se ve hře děje, se týká bitev, přípravy na obranu a přípravy na útok. Hra má velice rychlý spád, a pokud nezajistíte dokonalou obranu své pevnosti, tak i rychlý konec. Samozřejmě jak to bývá u takovýchto strategií zvykem, nechybí tu těžba surovin a výroba potravin. Vše obstarává snad jediná nebojová jednotka, kterou je vesničan, a to ve dvou variantách - muž a žena. Netěšte se, žádný sex se nekoná, je to jen další zpestření a oživení hry, funkci mají oba absolutně stejnou.

Kampaně

Co se hrajeAge of Empires II má velice zdařilé kampaně, i když musím uznat, že jejich obtížnost je dost vysoká. Samostatné hry jsou opravdu povedené a díky počítačové inteligenci se určitě nudit nebudete - nikdy nevíte, co se na vás chystá.

CHEATY

K aktivaci cheatů stiskněte ENTER, zapište kód a potvrďte znovu ENTER

rock on - 1000 kamene lumberjack - 1000 dřeva robin hood - 1000 zlata cheese steak jimmy’s - 1000 jídla marco - odkryje mapu polo - odstraní stín aegis - superrychlé stavění natural wonders - ovládání divoké zvěře (nemůžete pak ale řídit své jednotky) resign - prohraješ wimpywimpywimpy - zničí všechno, co máš i love the monkey head - vytvoří jednotku VDML how do you turn this on - vyrobí auto s kulomety torpedo [číslo] - zničí soupeře [číslo] to smithereens - vytvoří sabotéra black death - zničí všechny nepřátele i r winner - vítězství

ČEŠTINA

Určitě se vám bude hodit čeština pro tuto skvělou hru. Najdete ji již tradičně zde http://cedic.bonusweb.cz/

Autor

Márty Nowotny