Dioráma: Bitva u Sudoměře

Dioráma: Bitva u Sudoměře
Sdílej
 
V letošním roce slavíme významné výročí českých dějin...


V letošním roce slavíme významné výročí českých dějin. V létě uplyne přesně 600 let od upálení českého kazatele světového významu mistra Jana Husa. Několik let po jeho smrti se rozhořela husitská revoluce, která předznamenala reformátorské hnutí i v dalších zemích Evropy.

Během roku vydáme v ABC několik tématických dioramat, ovšem nikoliv v chronologickém sledu. Začneme datem 25. 3. 1420. Tehdy se mezi Strakonicemi a Pískem střetl husitský oddíl Jana Žižky z Trocnova s rytíři katolické šlechty a johanitů.

Katolíci v těžké zbroji (od toho pojmenování železní páni) měli výhodu nejen ve výzbroji a výstroji, ale také v počtu. Zatímco husitů byly zhruba čtyři stovky, z toho jen necelá desítka jezdců, katolíků mohlo být podle historiků až 2000, přičemž většina z nich vyrážela do boje na koních.

Husité byli na pochodu z Plzně do Tábora a měli s sebou 12 vozů. Ty použili při defenzivní bojové strategii, kdy z vozů postavili hradbu, za níž se před útočícími jezdci ukryli. Nebylo to poprvé, kdy husité použili tuto bojovou taktiku, která je právě u Sudoměře velmi proslavila.

Poprvé to bylo o tři měsíce dříve v bitvě u Nekmíře, kde v podobné početní nevýhodě Jan Žižka porazil dvoutisícové vojsko plzeňských katolíků. U Sudoměře husitům pomohl i specifický ráz krajiny s rybníky, kterou využili ve svůj prospěch. Právě mezi rybníky Škaredý a Markovec se bitva odehrála. Dnes tu jako památník stojí šestnáctimetrová socha Jana Žižky.   


Návod na slepení •  Michal Dudáš


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Celou vystřihovánku nejprve podlepte čtvrtkou, zatěžkejte a nechte dobře proschnout. 

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Do dílů 1 a 2 vyřízněte červeně vyznačené otvory a díly slepte.

2. Postupně dioráma osazujte vystřiženými figurkami 3–16. Chlopně figurek prostrčíte otvorem v terénu a přilepíte z rubu.

3. Nabarvěte nahnědo kulaté párátko dlouhé asi 4 cm a na jeho horní část nalepte prapor 17. Korouhev pak přilepte z rubu prvního vozu hradby 3. Při umísťování se orientujte podle návodné kresby nebo fotografie.

 

 

Dioráma k filmu Jak vycvičit draka 2

Dioráma k filmu Jak vycvičit draka 2

Dioráma legionářského vlaku

Dioráma legionářského vlaku

Bitva u Stalingradu 1942-1943

Bitva u Stalingradu 1942-1943