Star Wars Akolytka: Hvězdné války, jaké jsme ještě neviděli

Star Wars Akolytka: Hvězdné války, jaké jsme ještě neviděli
Sdílej
 
Star Wars letí do minulosti. Takové Hvězdné války jako je nový seriál Akolytka (The Acolyte) jsme ještě neviděli. Odehrávají se 100 let v minulosti, před dávnějšími časy než přišel Skywalker, Darth Vader nebo Impérium. A jsou samostatným příběhem v galaktická sáze, kde jinak všechno souvisí se vším.

Po více než tisíc generací byli rytíři Jedi strážci míru a spravedlnosti ve Staré republice. Co se s nimi stalo pak, víme. Následující čtyři dekády galaktické ságy Star Wars jsou dobře zmapované v několika filmech a mnoha dalších příbězích.

Ale jak to vypadalo předtím, než nastaly temné časy? Než přišel Skywalker, Darth Vader a začalo vládnout Impérium? Nový hraný seriál Akolytka se vrací o sto let do minulosti před filmovou Epizodu I a představuje úplně nové hrdiny.

Star Wars: Vrcholná republika

Galaktická republika je na vrcholu moci. Díky nově zmapovaným hyperprostorovým trasám se zrychlilo cestování mezi planetami. Jediové udržují mír, šíří pokrok a chtějí zapojit zapadlé kouty Vnějšího okraje do centra dění. Tato éra ságy Star Wars se jmenuje Vrcholná republika a zatím jsme ji mohli navštívit jen v několika knihách a komiksech (některé byly vydány i v češtině).

Jenže není všechno zlato, i když se světelné meče oslnivě třpytí. Vždyť někdy mezi touto dobou a začátkem filmu Epizoda I: Skrytá hrozba se znovu vynořují ze zapomnění zlí Sithové. Možná není vůbec náhoda, že se seriál Akolytka odehrává až na úplném konci Vrcholné republiky.

Rytíři Jedi umírají

Relativní klid Vrcholné republiky naruší tajuplné vraždy. Rytíři Jedi jeden po druhém umírají. Kdo je zabíjí? Vyšetřování vede respektovaný a mocný mistr Sol. Ale mezi hlavními hrdiny nechybí ani další Jediové jako jeho mladá a velice schopná učednice Jecki, obří huňatý Kelnacca se zdaleka nejdelším světelným mečem, nebo mistryně Indara, jež se umí ohánět Silou, jako by to bylo Kung Fu.

Stopy zjevně vedou k nebezpečné bojovnici Mae, kterou Sol dobře zná. Jenže dá se jim věřit, když už je temná Síla na vzestupu? Zrada číhá v každém koutu galaxie. 

Kruh se neuzavřel

Akolytka je samostatný příběh zasazený do hvězdné ságy, kde jinak všechno souvisí se vším. Ostatní filmy ze série Star Wars jsou založené na hrdinech z původní trilogie. Mandalorian je plný odkazů na animované seriály a objevil se v něm Luke Skywalker. Ahsoka navazuje na populární podívané jako Klonové války a Povstalci, které zase vycházejí z filmových Epizod I až III.

Star Wars: Akolytka je nový seriál, který představuje Hvězdné války, jaké jsme ještě neviděli •  The Walt Disney Company

Dokonce i Andor vzešel z filmu Rogue One, jenž je založený na úplně prvních Star Wars. Jenže tentokrát se kruh neuzavřel. Režisérka a scenáristka Leslye Headlandová, která Akolytku vymyslela, zamířila do minulosti hlavně proto, aby se známým postavám široce vyhnula. 

Nevídané Hvězdné války

Původní Star Wars inspirovaly nejen westerny, ale i filmy o samurajích a bojových uměních. A právě v nich se Akolytka našla. Jenže místo vesmírných lodí a ničivých mega zbraní typu Hvězdy smrti se výbušné střety odehrávají mezi dvěma nebo třemi znepřátelenými soupeři.

Akční scény v novém seriálu opravdu vypadají jako vystřižené z Tygra a draka. Takové Star Wars jsme ještě neviděli. 

Star Wars: Akolytka

Star Wars: The Acollyte

TVŮRCE: Leslye Headlandová

HRAJÍ: Amandla Stenberg, Dafne Keen, Jodie Turner-Smith, Lee Jung-jae, Joonas Suotam, Carrie-Anne Moss

PREMIÉRA: 4. června 2024 na Disney+

Star Wars se vrací do kin:

Mandalorian a Grogu budou první

Mandalorian a Grogu jsou hlavními hrdiny nového filmu Star Wars •  The Walt Disney Company

Během posledních let Star Wars probíhaly „jen“ v seriálech. Ale v současnosti se připravuje několik nových filmů. Na rok 2026 jsou naplánovány hned dvě premiéry. První s názvem Mandalorian a Grogu naváže na oblíbený seriál s lovcem lidí a Baby Yodou. Druhá zatím zůstává utajená.

Mohl by to být příběh z budoucnosti o založení nového Řádu rytířů Jedi, ve kterém se herečka Daisy Ridleyová vrátí v roli Rey Skywalkerové. Nebo se dříve dočkáme filmu o úplně prvním rytíři z opravdu dávných časů? Ten se má odehrávat před 25 tisíc lety, tedy ještě hlouběji v minulosti ságy Star Wars.  

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Skywalkerovo LEGO: Recenze setu Star Wars X-Wing

Skywalkerovo LEGO: Recenze setu Star Wars X-Wing

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera

 

Články odjinud