Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Baby Yoda nebo Babysoka?

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Baby Yoda nebo Babysoka?
Sdílej
 
Žádný baby Yoda, ale co baby Ahsoka (nebo Babysoka)? Nový animovaný seriál Příběhy rytířů Jedi představuje hrdiny Star Wars, jak jsme je ještě neviděli.

Ahsoka Tano to neměla lehké. Postava mladé učednice rytířů Jedi se poprvé objevila v dnes už legendárním animovaném seriálu Star Wars: Klonové války. Jejím mistrem tehdy nebyl nikdo jiný než Anakin Skywalker předtím, než se z něj stal nejznámější popkulturní zloduch Darth Vader.

Po jeho boku Ahsoka bojovala proti střemhlav útočícím droidům. Ale mnohem více nepřátelsky se vůči ní zachovali někteří fanoušci. Vadila jim a neměli ji rádi. Trvalo to několik let, během kterých Ahsoka postupně dospěla, ale nakonec se z ní stala jedna z nejoblíbenějších postav ságy Star Wars. Chcete ji vidět jako úplné mimino, mladší než baby Yoda?

Star Wars jako antologie

Na konci října má premiéru nový seriál ze vzdálené galaxie. Šestidílná animovaná antologie Příběhy rytířů Jedi si vypůjčila název z jedné staré komiksové série. Ovšem jinak je kompletně původní. Antologie znamená, že každý díl přináší jiný uzavřený příběh.

Video se připravuje ...

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Oficiální Trailer s českým dabingem • Zdroj: Disney+/YouTube

V trojici z nich se objevuje Ahsoka Tano – jako malé dítě, které si odvezou rytíři Jedi, nebo tvrdě trénující učednice možná ještě mladší, než jakou můžeme vidět na samém začátku Klonových válek. Druhá trojice epizod se naopak zaměřuje na příběhy s hrabětem Dooku. Dozvíme se z nich, jak se stalo, že podlehl temné straně Síly a postavil se proti svým dosavadním přátelům.

Mistři Jedi nebo inkvizitor

Příběhy rytířů Jedi se odehrávají ve stejném období jako filmové Epizody I–III: Skrytá hrozba, Klony útočí a Pomsta Sithů. A tak v nich nechybí ani oblíbení filmoví hrdinové Anakin nebo další velcí mistři Jedi jako Mace Windu nebo Qui-Gon Jinn.

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - kdo je záhadný nový inkvizitor? •  The Walt Disney Company

Když se podíváte na trailer (nahoře), můžete si všimnout také záhadného a zatím bezejmenného nového inkvizitora. Co je zač nevíme. Ale jeho přítomnost napovídá, že děj seriálu se nejspíše „protáhne” až za konec třetího filmu. Vždyť inkvizitoři vznikli proto, aby mohli nově zrozenému Darthu Vaderovi lovit prchající rytíře Jedi.

Může za to Mandalorian?

Pod novým seriálem je znovu podepsaný Dave Filoni. Producent a scenárista kdysi začínal jako chráněnec George Lucase, který celou ságu Star Wars vymyslel. Filoni stvořil Ahsoku, pracoval na Klonových válkách, později na Povstalcích a postupně se přesunul k hrané tvorbě.

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi: Anakin Skywalker – než se z něj stal Darth Vader •  The Walt Disney Company

Jednotlivé epizody Příběhy rytířů Jedi začal psát během cest na natáčení jiného úspěšného a oblíbeného seriálu, který se jmenuje Mandalorian. Možná už jste o něm slyšeli. Právě v něm (během druhé řady) se Ahsoka poprvé objevila také v hrané podobě.

Co bude dál?

Příběhy rytířů Jedi vizuálně navazují na Klonové války a Povstalce, ale i novější seriál Vadná várka. Všechny využívají stejné rysy a tahy digitální animace. A pod všemi je podepsaný Dave Filoni, který během práce na Star Wars postupně vyrostl podobně jako jeho Ahsoka.

Babysoka ve Star Wars: Příběhy rytířů Jedi... roztomilejší než Baby Yoda? •  The Walt Disney Company

Dnes je Filoni jedním z hlavních architektů vzdálené galaxie. Co bude dál? Na příští rok se chystá další nový seriál s dospělou Ahsokou. Ten už nebude animovaný. Do té doby si ji můžeme užít jako baby rytířů Jedi.

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi

Premiéra: od 26. října online na Disney+


Animované seriály Star Wars:

Klonové války

(2008 - 2014, poslední série 2020)

Začíná po filmové Epizodě II a zachycuje události, které vedly ke vzniku Impéria.

Video se připravuje ...

Star Wars: Klonové války se dočkají pořádného konce • Zdroj: Star Wars/YouTube

Vadná várka

(od roku 2021)

Začíná po Epizodě III a je jediný z těchto seriálu, kde se (zatím) neobjevila Ahsoka Tano,

Povstalci (2014 - 2018)

Začíná pět let před Epizodou IV a zachycuje úplné začátky povstání proti Impériu.


Star Wars: Vize

Předchozí antologie z galaxie Hvězdných válek vznikla jako speciální projekt ve stylu anime. Každou epizodu si vzalo na starost jiné zavedené japonské studio, které dostalo příležitost představit vlastní vizi Star Wars. Jeden z dílů je černobílý příběh o osamělém samuraji, v dalším se objevuje roztomilý a nečekaně silný droid. Na pokračování už pracují také studia z Japonska, Španělska nebo Chile.

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

 

 

Články odjinud