Star Wars: Vzestup Skywalkera - Konec Hvězdných válek

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Impérium vrací úder. Nejhorší totalitní vojenská organizace ve vesmíru je dvě dekády po drtivé porážce nečekaně zpátky. Jak je to možné? Dramatická vesmírná sága rodiny Skywalkerů se blíží ke konci. Schyluje se k poslední bitvě. Zavládne v galaxii konečně mír?

 

Když se sci-fi sága Star Wars vrátila do kin ve filmech Síla se probouzí a Poslední z Jediů, Impérium bylo jenom špatnou vzpomínkou. Na jeho místě se objevil na první pohled stejný, ale pořádně zmodernizovaný První řád. Imperiální hvězdné křižníky v novém filmu přesto zaplavují galaxii. A to není to nejhorší.

Rozpolcená galaxie Hvězdných válek

Po devíti filmech končí příběh rodiny, jejíž osud je úzce svázaný s mystickou Silou. Star Wars: Vzestup Skywalkera tak 42 let od natočení Nové naděje (1977) uzavře jednu z nejoblíbenějších a nejznámějších "pohádek" všech dob. Čeká nás poslední hvězdná válka? Situace je rozhodně zamotaná.

Chewbacca, Rey, Finn a Poe ve vesmírné lodi Millenium Falcon, která přežívá jednu válku za druhou a objevila se na plátnech poprvé roku 1977 •  Falcon

Luke Skywalker je mrtvý a všechno, co umí, předal Rey. Odvážná hrdinka se stala poslední z kdysi slavného řádu Jediů. Hrdinové Odboje, kteří se v minulých filmech postavili Prvnímu řádu, jsou rozprášeni. Tajuplný zloduch Snoke zmizel a jeho nástupce Kylo Ren je plný pochyb – trápí ho, že si nějak moc dobře rozumí se svou úhlavní protivnicí Rey. V galaxii to zkrátka vypadá, jako kdyby někdo rozházel figurky po šachovnici. Ale síly na obou stranách se brzy vyrovnají.

Rytíři z Renu

Kylo Ren se ve skutečnosti jmenuje Ben Solo. Špatně vychovaný syn vůdkyně Odboje generála Leii zákeřně zabil svého otce, dobrodruha a pašeráka Hana Sola. To se stalo v prvním dílu současné trilogie Síla se probouzí. V tom samém filmu jsme také zjistili, že mladý zloduch si vybral jméno podle Rytířů z Renu. Nebezpečně vypadající maskované zabijáky jsme zatím zahlédli jenom koutkem oka, ale v závěrečné kapitole mají sehrát důležitější roli. Už tak impozantní řady Prvního řádu posílí ještě rudí Sith Troopeři a nové stíhačky TIE Daggery, v překladu tedy "dýky".

Generál Leia nebude chybět, přestože herečka Carrie Fisher zemřela před začátkem natáčení •  Falcon

Star Wars a staří známí hrdinové

Odboj proto potřebuje sehnat veškerou pomoc. Z celé galaxie svolává spojence, mimo jiné legendárního hrdinu Landa Carlissiana, který zažil nejedno dobrodružství po boku Hana a Chewbaccy. Lando znovu vzlétne do boje v kokpitu otlučené, ale spolehlivé vesmírné lodi Millenium Falcon. Jestli znáte seriál Star Wars: Povstalci, mohli jste si všimnout, že v poslední upoutávce na film letí hned vedle Falcona jiná známá loď – Duch. Kdo ji pilotuje?

Plakát Star Wars: Vzestup Skywalkera najdeš jako dárek v ABC č. 25-26/2019 •  Falcon

Kup si ABC s plakátem Star Wars >

Nebude chybět ani generál Leia, přestože její představitelka herečka Carrie Fischer zemřela v prosinci 2016. Do nového filmu se podařilo zakomponovat několik minut dříve nepoužitých záběrů tak, aby dávaly v příběhu smysl. Zda se objeví i její bratr Luke Skywalker, to se musíme nechat překvapit.

Císař se vrací

Největším překvapením Vzestupu Skywalkera může být to, že se rozhodující střet neodehraje mezi Odbojem a Prvním řádem. Ze záběrů, které jsme už mohli vidět, je jasné, že Rey a Kylo Ren zkříží světelné meče na vlnami bičovaných troskách druhé Hvězdy smrti. Z toho, co jsme slyšeli, běhá mráz po zádech. Ozýval se totiž "nakřápnutý" hlas Císaře, obávaného Sitha, který zemřel na konci filmu Návrat Jediho (1983). Možná, že je něco pravdy na jeho dávném tvrzení, že odhalil tajemství jak porazit samotnou smrt.

Finn se náhodou zamíchal do hvězdných válek o osud celé galaxie •  Falcon

Jestli čtete knížky a komiksy nebo hrajete počítačové hry z vesmíru Star Wars, které vyšly v posledních letech, možná tušíte. Jednotlivé příběhy naznačují, že Císař byl posedlý tajemstvími Temné strany Síly a budování Impéria bylo pouhým prostředkem, jak jej odhalit. Pátral za hranicemi známé galaxie a právě odtud se zřejmě vynořily zástupy "klasických" imperiálních křižníků.

Konec Hvězdných válek

Filmy z vesmíru Star Wars jsou v jádru pohádka podstavená na klasickém střetu dobra se zlem. Na jedné straně tady stojí Světlá a na druhé Temná strana Síly, Jediové proti Sithům. Jenže jedním z posledních mouder Luka Skywalkera byla myšlenka, že takové striktní dělení vždy vedlo ke konfliktu a utrpení v celé galaxii. Dělení vesmíru na dobro a zlo je zbytečně černobílé. Co se na tom změní a jak to dopadne, se dozvíme v druhé polovině prosince. Vzestup Skywalkera je poslední kapitola ságy o tomto výjimečném rodu a zároveň poslední filmová kapitola ze série, která se zapsala do vzpomínek několika generací. Žádný další snímek už nebude. Hvězdné války skončí.

Video se připravuje ...

Dvojčíslo ABC 25-26 je tady! • Zdroj: Redakce ABC

Hvězdné války nikdy neskončí!

Příběhy z vesmíru Star Wars pokračují v seriálu Mandalorian o lovci lidí, který "pracuje" na okraji civilizovaného vesmíru. Na příští rok se chystá poslední série oblíbených animovaných Klonových válek. A o něco později se dočkáme seriálů s Obi-Wanem Kenobim a Cassianem Andorem. V prvním bude mistr Jedi v exilu dohlížet na dospívajícího Luka Skywalkera, v druhém uvidíme příhody povstaleckého špiona předtím, než se zamíchal do událostí z filmu Star Wars: Rogue One. Ale to není všechno! Na vlastních nových filmech pracují také Rian Johnson, režisér Posledního z Jediů, a Kevin Feige, který je šéf producentem studia Marvel. Hvězdné války nikdy neskončí.

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

5 věcí, které jsme zjistili z první ukázky k Star Wars: Epizodě IX

5 věcí, které jsme zjistili z první ukázky k Star Wars: Epizodě IX

Black Widow bez Avengers: Jak si poradí v první filmu?

Black Widow bez Avengers: Jak si poradí v první filmu?

 

Články odjinud