Recenze: Vzestup Sithů dává Star Wars novou Sílu

Recenze: Vzestup Sithů dává Star Wars novou Sílu
Sdílej
 
Příběhy ze světa Hvězdných válek, které se odehrávají před Epizodou I, patří k tomu nejlepšímu, co u nás vyšlo.

 

Star Wars bonbony provází Síla

Star Wars bonbony provází Síla

 

 

O filmových Epizodách I až III si můžeme myslet své. Faktem ale je, že prachy se vydělaly a Star Wars se zase jednou pořádně nakoply. Jak moc, o tom svědčí i nejnovější komiksový omnibus. Vzestup Sithů je bez diskuse zatím nejlepší komiks z předaleké galaxie, jaký u nás vyšel.

Na sklonku Republiky

Vzestup Sithů nabízí sedm příběhů. Některé solidní, některé výborné, všechny skvěle nakreslené. Obvykle kresbou nezačínám, ale zde nemohu jinak. Všichni zúčastnění se prostě vytáhli. Žádné experimenty, ale přesný cit pro dynamickou akci a barevnost světa rytířů Jedi. Mimozemšťani jsou rozmanití, prostředí atraktivní a světelné meče doslova cítíte a slyšíte. Paráda.

Navíc se hned první příběh, v němž vystupuje mladý Obi-Wan a jeho charizmatický mistr Qui-Gon, nese v mile odlehčeném duchu. Tedy… odlehčeném… ono se tam umírá, každý podráží každého a Jedi s tváří Liama Neesona trousí dost cynické hlášky. Ale vše je to podáno ve stylu filmových grotesek. Jen jsou tam místo Charlieho Chaplina bojoví droidi a vybuchující lodě. Za sebe říkám, že je to dobrá změna.

Další příběhy už ovšem veselé nejsou ani za mák. Naopak staví na prohlubujícím se nebezpečí pádu Republiky. Na scénu se dostávají nájemní zabijáci, nebezpečné rasy a plány uvnitř jiných plánů. Fanoušci ocení, že narazíme na mistra Yodu i Maceho Windua… a hlavně na Palpatinea a jeho učedníka Darth Maula.

 

Jen do nich, Sithové, jen do nich

Možná to bude znít jako kacířství, ale Darth Maul je prostě větší borec než Darth Vader. Aby bylo jasno: Darth Vader byl geniálně napsaný. V původní trilogii. V té nové byl však jeho přerod natolik odfláklý, že jej za osudový mohou považovat jen fanynky Twillightu. Darth Maul je jiný. Nic o něm nevíme a  mluví za něj jen vizáž ďábla a bojová světelná tyč.

A když v posledním příběhu vyráží na křížové tažení proti zločinecké organizaci Black Sun, je to prostě paráda – ke které vám v hlavě nehraje jen John Williams, ale i pořádný metalový nářez. Ten chlápek byl předurčen koupat se v krvi Jediů. A jestli chcete nějaký důkaz Lucasovy senility, tak je to jeho smrt v Epizodě I a jeho nahrazení více než starým hrabětem Dookou v Epizodě II. Ale to sem nepatří. Zde v omnibusu je Darth Maul v plné síle.

Komiksovým Star Wars jsem většinou zazlíval, že se snaží o velkou epiku, ale nakonec se v nich buď nic neděje, nebo se to děje až směšně jednoduše. Zde to v nejmenším neplatí. Jediové jdou do boje, akce střídá akci, smrt je všudypřítomná a Sithové jsou skutečně na vzestupu. A s nimi celé komiksové Star Wars.

Tohle už nejsou příběhy dětinských hipíků se zářícími tyčkami, tohle jsou tragédie k záhubě odsouzených hrdinů. A to fakt můžu. Hergot, poprvé v životě se na další Star Wars omnibus opravdu těším!

 

90%

 

+ A vesmír zrudl krví Jediů. Jen houšť, jen houšť!

- No… snad jen to, že Darth Maula je tam pořád ještě málo

 

Star Wars: Vzestup Sithů

Různí autoři, BB/art  2013

www.bbart.cz

 

 

R2-D2 ze Star Wars a tyranosaurus místo podpatků

R2-D2 ze Star Wars a tyranosaurus místo podpatků

Star Wars: Klonové války skončily

Star Wars: Klonové války skončily

Star Wars souboj z pohledu Darth Vadera

Star Wars souboj z pohledu Darth Vadera

 

Články odjinud