Každá ryba je jiná: 11 našich druhů

Každá ryba je jiná: 11 našich druhů
Sdílej
 
Mladí rybáři se musí ke zkouškám naučit znát i naše ryby.

 

Obr zaseknutý na háček

Obr zaseknutý na háček

 

 

Kapr obecný

Naše nejznámější ryba, kterou si mnozí dokonale prohlédli doma ve vaně. Šupiny nejsou podstatné, chovají se i kapři bez nich. Důležitý je vyšší tvar těla, zaoblené prsní, břišní a řitní ploutve a dlouhá, v přední části vyšší a pak mírně prohnut hřbetní ploutev. Nejtypičtějším znakem jsou masité vousky po stranách tlamy.

 

Karas obecný

Velmi se podobá šupinatému kaprovi. Zůstává ale mnohem menší, dlouhá hřbetní ploutev je mírně vyklenutá. Od mladého stejně velkého kapra se bezpečně pozná podle toho, že nemá u tlamy žádné vousky.

 

Cejn velký

Má nápadně vysoké a ploché tělo, drobnější stříbrné šupiny. Hřbetní ploutev je krátká, vysoká, řitní je naopak dlouhá (u kapra je to naopak), směrem k ocasu se zužuje. Všechny ploutve jsou zakončené špičkou, nejsou zaoblené.

 

Jelec tloušť

Má válcovité tělo kryté černě lemovanými velkými šupinami. Typické je pro něj červené zbarvení řitní ploutve a břišních ploutví. Na rozdíl od podobné plotice ale nemá červené oko.

 

 

 

 

Plotice obecná

Hodně se podobá jelci, má však vyšší zploštělé tělo a kromě červených břišních ploutví má také červenou duhovku oka.

 

Lín obecný

Nezaměnitelná menší ryba s válcovitým tělem. Nápadné je její olivové zbarvení a šupiny tak drobné, že téměř nejsou rozeznatelné. Má červenou duhovku oka a všechny ploutve včetně ocasní mají zaoblené konce.

 

Candát obecný

Dravá ryba s dlouhým štíhlým tělem, velkou ozubenou tlamou a typickou dvojitou hřbetní ploutví. Mladí jedinci mají na těle světlé a tmavé pruhy, u starších ryb se pruhy vytrácejí.

 

Okoun říční

Menší dravá ryba s dvojitou hřbetní ploutví, první z nich je zakončená trny. Na rozdíl od candáta má vysoké ploché tělo a tmavé pruhy si uchovává po celý život. Břišní, řitní a ocasní ploutve jsou červené.

 

Štika obecná

Naše nejznámější dravá ryba s obrovskou tlamou vybavenou množstvím ostrých zubů. Má dlouhé válcovité tělo kryté drobnými šupinkami, na olivovém podkladě jsou nápadné světlé skvrny. Typické je pro ni posunutí krátké zaoblené hřbetní a řitní ploutve daleko dozadu, téměř až k ocasu.

 

Sumec velký

Je to naše vůbec největší a zcela nezaměnitelná ryba. Má dlouhé zavalité tělo s hladkou kůží bez šupin. Typická je široká tlama opatřená po stranách třemi páry nápadných vousů, miniaturní hřbetní ploutev a mimořádné dlouhá řitní ploutev, která sahá až k ploutvi ocasní.

 

Úhoř říční

Další nezaměnitelná dravá ryba, která připomíná spíš hada než rybu. Má hladkou kůži bez viditelných šupin, chybí mu břišní ploutve, zatímco nepárové ploutve, tj. řitní, ocasní a hřbetní, má srostlé v celistvý lem.

 

 

Jak se plave s lidožravým žralokem? Takhle!!!

Jak se plave s lidožravým žralokem? Takhle!!!

Fantastická příroda: Monstra z řeky

Fantastická příroda: Monstra z řeky

Žralok ve vzduchu

Žralok ve vzduchu

Klíčová slova:
ryba
 

Články odjinud