Hurvínek je už 87 letý kluk!

Hurvínek je už 87 letý kluk!
Sdílej
 
Druhého května letošního roku oslavil úctyhodné osmdesáté sedmé narozeniny Hurvínek, nestárnoucí česká loutka.

 

Iron Man se dostal do Skyrim

Iron Man se dostal do Skyrim

 

 

 

Hurvínek se narodil do amatérského Loutkového divadla Feriálních osad v roce 1926. Na svět ho přivedl řezbář Gustav Nosek a Spejbl ho posléze přijal za svého syna. Ve svých čtyřech letech se Hurvínek přestěhoval do zájezdového Plzeňského divadélka Spejbla a Hurvínka, kde dostal pejska Žeryka a potkal svou kamarádku Máničku. Společně tam působili až do roku 1944, kdy byli donuceni tehdejším režimem dát si na rok pauzu. Po skončení druhé světové války se Hurvínek přemístil natrvalo do Prahy. V roce 1971 se tam seznámil s bábinkou Máničky, paní Kateřinou. 



Hurvínek mutuje

Hurvínek během svého dlouhého života třikrát mutoval: zpočátku mu propůjčoval hlas Josef Skupa, potom Miloš Kirschner a nyní ho mluví Martin Klásek. Druhý jmenovaný začal Hurvínka učit cizím jazykům a ukázalo se, že je Hurvínek na jazyky talent, ovládl jich už jednadvacet včetně tolik náročné čínštiny nebo vietnamštiny. Díky tomu může bavit děti i dospělé v zahraničí, navštívil za tímto účelem už více než třicet zemí Evropy, Asie a Ameriky. 



Klukoviny i po osmdesátce

Čiperný Hurvínek nerozdává svůj humor pouze na divadelním jevišti, ale šíří ho také skrze jiná média, jako jsou audionahrávky nebo film. Zahrál si ve třech seriálech Večerníčku a také ve filmu Hurvínek na scéně, který byl z české produkce první, v němž byla použita technologie 3D.

Není divu, že je Hurvínek držitelem Zvláštní ceny Thálie 2012 za mimořádný přínos českému loutkovému divadlu. Navzdory svému věku dokáže Hurvínek pořád vyvádět klukoviny, ze kterých sice jde jeho otci Spejblovi hlava kolem, ale kterými zároveň dokáže už bezmála devadesát let bavit své malé i velké příznivce.



Recenze: Vzestup Sithů dává Star Wars novou Sílu

Recenze: Vzestup Sithů dává Star Wars novou Sílu

Pozor na...! Zoo na dopravních značkách

Pozor na...! Zoo na dopravních značkách

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

 

 

Klíčová slova:
legenda, hurvinek, loutka
 

Články odjinud