S tradicí do budoucnosti: Výstava k 125. narozeninám automobilky Škoda

S tradicí do budoucnosti: Výstava k 125. narozeninám automobilky Škoda
Sdílej
 
Jestli máte rádi stará i nová auta, už jste mladoboleslavské ŠKODA Muzeum asi navštívili. Letos máte důvod vypravit se tam znovu! Stálou expozici ŠKODA Muzea letos doplnila výstava s názvem S tradicí do budoucnosti, která vás provede 125 let existence automobilky. Výstava samozřejmě mapuje vývoj značek Laurin & Klement / ŠKODA AUTO a představuje historické osobnosti. Nabídne ale i nevšední pohled za kulisy vývoje nebo třeba přípravy výroby v nářaďovně. 

 

Milovníci veteránů budou na vstavě ve ŠKODA muzeu nadšení, úplně stejně si ale přijdete i v případě, že se raději díváte do budoucnosti. Co byste říkali třeba na jednostopý koncept pojmenovaný KLEMENT s elektrickým pohonem? Nebo úžasnou zlatou sochu auta, která, ačkoli vypadá naprosto futuristicky, je inspirovaná aerodynamickými tvary předválečných škodovek?

A pokud byste stáli o projížďku, můžete si ji dopřát ve hře pro virtuální realitu s názvem Stroj času. Sednete si v ní za volant vozů jako VOITURETTE A, TUDOR nebo FAVORIT a historií automobilky doslova projedete.

Nádheru naleštěných stařičkých veteránů ve ŠKODA muzeu krásně doplňuje moderní instalace. Těšit se můžete i na různé interaktivní prvky •  Škoda Auto

Muzeum a rodný dům

ŠKODA Muzeum v Mladé Boleslavi má otevřeno každý den od 9 do 17 hodin a výstava S tradicí do budoucnosti v něm bude přístupná až do 10. ledna 2021.

V rámci zvýhodněného kombinovaného vstupného můžete její návštěvu spojit s prohlídkou rodného domu Ferdinanda Porsche – slavného automobilového konstruktéra a tvůrce vozu Volkswagen. Rodný dům se nachází v Liberci- -Vratislavicích a je pro veřejnost přístupný rovněž od 9 do 17 hodin, ale jenom od pátku do neděle. Více na muzeum.skoda-auto.cz.

S Mourrisonem po Česku: Do muzea škodovek

S Mourrisonem po Česku: Do muzea škodovek

Vzkříšené škodovky

Nádherné staré vozy, které vidíte na fotkách ze ŠKODA Muzea, původně tak krásné nebyly. Zaprášené, porouchané, s chybějícími díly nebo doslova v kusech. Tím, kdo automobilové vraky křísí k životu, jsou odborníci z restaurátorské dílny.

Malý tým nadšenců do techniky, který neváhá vyrobit si podle starých technických výkresů vlastní nářadí, když to sériově vyráběné nestačí, nebo pro neúplný veterán zhotovit celé chybějící díly. Tomu obvykle předchází téměř detektivní pátrání mezi zažloutlými papíry ve starých archivech.

Nádherné staré vozy, které vidíte na fotkách ze ŠKODA Muzea, původně tak krásné nebyly •  Škoda Auto

Nádherné staré vozy, které vidíte na fotkách ze ŠKODA Muzea, původně tak krásné nebyly •  Škoda Auto

Muži mnoha profesí

Mezi členy týmu byste potkali klempíře, nástrojáře, specialisty na podvozky i na motory. Externě je pak ještě doplňují například čalouníci a specialisté na výdřevu nebo lakování. Všichni také musí mít historické znalosti, protože v různých obdobích měla auta různý styl a různé byly i technologie použité při jejich výrobě.

Práce na hodně poničeném vozu může zabrat i několik měsíců, než se z něj stane důstojný muzejní exponát. Nebo než je schopen vyjet na silnici v rámci veteránské přehlídky. Restaurátoři se pak samozřejmě trochu bojí, v jakém se jim vrátí stavu. Vidět je při jízdě je ale pro ně ta nejlepší odměna.

Škoda Auto: Od kola po elektroauto

Škoda Auto: Od kola po elektroauto

ABC TV: Na návštěvě v továrně na autíčka

ABC TV: Na návštěvě v továrně na autíčka

Slavíme 125 let Škoda Auto v novém ábíčku

Slavíme 125 let Škoda Auto v novém ábíčku

 

Články odjinud