Evropský modul Huygens míří k Titanu

Sdílej
 
Evropský vesmírný modul Huygens, který byl součástí mise americké kosmické sondy Cassini k Saturnu, se v sobotu ráno oddělil a vydal se na samostatnou cestu k největšímu měsíci planety Saturn – k Titanu. Na povrchu měsíce by měl přistát 14. ledna a hned začne sbírat data o tomto dosud tajemném vesmírném tělese.

25. prosince ve 3 hodiny středoevropského času se oddělil vesmírný modul Huygens od své mateřské sondy Cassini a vydal se na samostatnou cestu k největšímu měsíci planety Saturn – k Titanu. K přistání na záhadném měsíci dojde 14. ledna 2005, kdy po sestupu atmosférou dosedne na povrch Titanu, o němž se stále neví zda je pevný či plynný.

Foto
Několik minut po oddělení vyslala sonda Cassini informaci o úspěšně provedeném rozdělení obou kosmických sond. Signál potřeboval 1 hodinu a 8 minut, než překonal vzdálenost 1,2 miliardy km ze sondy na Zemi.

Modul Huygens vnikne do husté atmosféry měsíce Titan pod poměrně strmým úhlem 65° rychlostí přibližně 6 km/s. Místo vstupu do atmosféry se bude nacházet nad jižní polokoulí, na denní straně měsíce (místo přistání již bylo kamerou sondy Cassini vyfotografováno).

Ihned po přistání zahájí vědecké přístroje průzkum atmosféry: její stavby, proudění a chemického složení. Současně budou pořizovány snímky přibližujícího se povrchu měsíce Titan. Data budou předávána v reálném čase na sondu Cassini, která prolétne v nejmenší vzdálenosti 60 000 km nad povrchem Titanu.Všechna data, získaná přístroji modulu Huygens, budou odeslána na Zemi, kde budou signály přijímány o 67 minut později anténou NASA o průměru 70 m, která se nachází poblíž města Canberra v Austrálii.

 

Články odjinud