Létání v roce 2070: Jak budeme cestovat za padesát let?

Létání v roce 2070: Jak budeme cestovat za padesát let?
Sdílej
 
Brazilská společnost Embraer je třetí největší výrobce letadel na světě hned po Boeingu a Airbusu. Letos slaví padesát let od svého založení, a tak se rozhodla vytyčit si cíl pro další půlstoletí. Budoucnost vidí v bleskurychlé dopravě pomocí inteligentních dronů EmbraerX Pulse. Bude takto vypadat létání v roce 2070?

 

Většina dílen a laboratoří, které pracují na bezpilotních strojích určených pro převoz pasažérů, se snaží vyvinout stroj schopný přistát a vzlétnout kdekoli. Prostě dokonalé taxi. Zavoláte si ho na střeše mrakodrapu a během chvilky přistáváte na jiné střeše na druhém konci města.

Konstruktéři z Embraer ale nevěří, že by to mohlo reálně fungovat. Namísto toho nabízejí vizi komplexního systému, který propojuje leteckou a silniční dopravu.

Úsvit skyportů

Podle nich nebude potenciálních přistávacích ploch zase tolik, jak se dnes zdá. Jakmile se metropole začnou plnit létajícími stroji, hrozí, že přistávání zablokuje okolní dopravu nebo se taky může stát, že se na vyhrazená místa bude čekat dlouhá fronta. Embraer věří spíše v moderní skyporty neboli střediska, která budou sloužit jako letiště, garáž i servisní základna pro drony.

Uber Skyport: Odkud vzlétne létající taxi?

Uber Skyport: Odkud vzlétne létající taxi?

Cestování v roce 2070

Cesta začne tím, že si vyberete cílovou destinaci a počkáte, než pro vás přijede samořídící auto. Nasednete do kabiny a necháte se převézt na letiště, kde se kabina odpojí a přeloží z automobilového podvozku na platformu dronu.

Pak vzlétnete a doputujete na letiště, které je zvolenému místu nejblíže. Jakmile bezpilotní stroj dosedne na ranvej, opakuje se vzletový scénář. Jen naopak. K letounu přijede autonomní vozidlo, převezme si kabinu s posádkou a odveze vás přesně tam, kam chcete.

Ať stroj Embraer Pulse létá nebo jede, posádka sedí pohodlně v kabině •  Profimedia.cz

Budoucnost EmbraerX Pulse?

Díky tomu, že má kabina vlastní zdroj energie a miniaturní kolečka, není přesun z jednoho dopravního prostředku na druhý žádný problém. Zní to skvěle, ale stále je to hudba budoucnosti. Například v současnosti neexistuje ani jedna letecká taxi společnost, která by nabízela lety v bezpilotním stroji s vertikálním vzletem. Veškeré technologie se doposud zkoušejí, ladí a vychytávají.

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

To ale neznamená, že je vize leteckých konstruktérů z Brazílie čistá fantazie. Před půlstoletím by taky nikdo nevěřil, že budeme mít auta na elektřinu, která řídí počítač a člověk je může ovládat jenom hlasem. Přesto už existují a procestovaly celý svět.

Je tak klidně možné, že se na stará kolena proletíte i v kabině podobné EmbraerX Pulse, která vás provede silnicí, vzduchem a klidně i pod vodou.

Pilotem létajícího auta Embraer Pulse má být umělá inteligence •  Profimedia.cz

Bezpilotní lovec

Ačkoli létající robotaxíky patří pořád do ranku vědecké fantastiky, některé současné drony už jsou jako z budoucnosti. Například Univerzita v Hongkongu sestrojila inteligentní bezpilotní stroj Laser Raptor, který dovede pomocí paprsku hledat poklady. Ne tedy truhly plné zlaťáků, ale fosilie a další stopy života dávno před námi.

Bezpilotní lovec létá čtyři metry nad zemí a speciálním fluorescenčním laserem zaznamenává jakékoli pozůstatky života, jako jsou kosti, kůže nebo chrupavky. Ty totiž pod laserem doslova září. Vědci dron úspěšně vyzkoušeli na poušti v americké Arizoně a Wyomingu. Už se těšíme, až narazí na nějakého fantastického a dosud neobjeveného dinosaura.

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

BEHA: Budoucnost letecké dopravy? Tři křídla a jeden motor!

BEHA: Budoucnost letecké dopravy? Tři křídla a jeden motor!

Zelená letadla: Ekologická budoucnost letectví

Zelená letadla: Ekologická budoucnost letectví

 

Články odjinud