Exkluzivní galerie: Nové vrtulníky Venom a Viper podpoří LOM Praha

Exkluzivní galerie: Nové vrtulníky Venom a Viper podpoří LOM Praha
Sdílej
 
Na leteckých základnách ve světě není výjimkou, že na nich kromě samotných vojenských útvarů působí i průmysloví partneři podporující provoz moderní techniky. Obdobně tomu bude i v případě vzdušných sil Armády ČR u vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper na 22. základně vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Ze strany státního podniku Ministerstva obrany LOM PRAHA je to tzv. Depot Hub neboli hangár, kde bude na vrtulnících Venom a Viper probíhat údržba a opravy vyšších úrovní a Simulační centrum H-1.

Vybudování tohoto Simulačního centra nové vrtulníkové platformy H-1 vstupuje do svojí finální fáze. S aktuálním stavem prací se na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou osobně seznámili ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva a velitel 22. zVrL brigádní generál Rudolf Straka.

Jak se staví simulační centrum

„Výstavba Simulačního centra H-1 probíhala od března do prosince loňského roku. V únoru 2023 byla budova zkolaudována a připravena na dodávku simulátorů. První letový simulátor FTD (Flight Training Device) pro bitevní vrtulník AH-1Z Viper byl dodán v březnu a nyní probíhá jeho testovací provoz a certifikace. Zahájení výcviku létajícího personálu Vzdušných sil Armády ČR se předpokládá od července 2023,“ říká Jiří Protiva, ředitel státního podniku LOM PRAHA.

Simulační centrum H-1 nabízí kromě dvou hal pro FTD na vrtulníky Viper a Venom také učebny počítačového výcviku, místnosti pro plánovaní operací, brífinkové a debrífinkové prostory, jakož i potřebné zázemí pro cvičící letecký a pozemní personál. Pro Armádu ČR se počítá se třemi tisíci provozních hodin za rok.

Simulátor bitevního vrtulníku Viper se skládá z modelu kokpitu v měřítku 1:1 s veškerými prvky a vybavením jako ve skutečném stroji AH-1Z. Komplet tvoří dva kokpity za sebou a stanoviště instruktora. Součástí výcvikového systému je tzv. dóm neboli kopule, na níž je promítáno virtuální prostředí. Simulační centrum státního podniku LOM PRAHA je již připravené také na dodávku a instalaci druhého trenažéru FTD pro víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Tygří vetřelec na obloze: Vrtulník Mi-35/24V se speciální kamufláží

Tygří vetřelec na obloze: Vrtulník Mi-35/24V se speciální kamufláží

Do oblak s nohama na zemi: Pilotem L-410

Do oblak s nohama na zemi: Pilotem L-410

 

Autor

LOM Praha

 

Články odjinud