Superrychlý dron pro každého Racer4 Street

Superrychlý dron pro každého Racer4 Street
Sdílej
 
Příznivci rychlých aut se vždycky těší na chvíli, kdy jejich výrobce zkonstruuje legální silniční verzi okruhového speciálu. Milovníci dronů se dočkají něčeho podobného. Organizátoři největších závodů bezpilotních strojů Drone Racing League pracují na dronu Racer4 Street, který nabídne maximum z profesionálních modelů, ale bude k dostání v běžných obchodech.

Extrémní rychlík Racer4 Street 

Dron Racer4 Street z nuly na 140 km/h akceleruje za méně než vteřinu. Jde o pokračovatele nejrychlejšího dronu všech dob RacerX, který s rychlostí 262 km/h drží titul v Guinnessově knize rekordů. Od závodní verze se kromě maximálky liší jen několika parametry. To důležité zůstane stejné – pohání ho čtveřice elektromotorů BrotherHobby o výkonu 1250 kW, napájí stejná baterie a let zajišťují trojlístkové rotory.

Dron bez brýlí a světel

Rozdíly vůči závodní verzi tu ale jsou. Racer4 Street není osazen tisícovkou, nýbrž jen stovkou LED diod. Ty ve vysokých rychlostech jasně ukazují polohu a směr letu stroje. Navíc mohou měnit barvy v celém spektru, takže noční vzlet promění ve světelnou show.

Dron osvěcuje sto barevných LED diod •  Drone Racing League

Dále volně dostupný model nenabízí pokročilé diagnostické nástroje pro profíky. Nakonec musí zájemci počítat s tím, že si jim nezbyde než dokoupit si vlastní ovladač a FPV brýle, které přenášejí v reálném čase záběry z kamery na čele dronu přímo před oči pilota.

Rychlé opravy

Možná vás napadá, že s takhle rychlým strojem musí pilot počítat také s jednou havárií za druhou. Vždycky je v cestě nějaký strom, zeď nebo dopravní značka. Konstruktéři dronu se chlubí tím, že Racer4 Street půjde opravit rychle, jednoduše a bez nutnosti diplomu ze strojírenství. Jedná se o kompletně modulární stroj. To znamená, že každý díl jde snadno vyjmout a nahradit novým. Oprava roztřískaného dronu tak nemá trvat déle než patnáct minut.

V závodech drony akrobaticky překonávají barevné překážky •  Drone Racing League

Poletí v Německu

Drone Racing League je největší série závodů bezpilotních strojů na světě. Vznikla v roce 2015 ve Spojených státech. Závodí se na několika místech po celém světě. Každá trať se liší, ale stroje vždy musí překonat spoustu překážek, které pilot pozná pomocí speciálního osvětlení. Prolétávají okny, skrze žebříky, kličkují mezi trámy. Celé to vypadá jako honička z videohry nebo závody kluzáků ve Star Wars. Chtěli byste je vidět naživo? Nejblíže k nám probíhají v mnichovském výstavním prostoru BMW Welt.

Superrychlý dron Racer4 Street >

Závody robotů

Robotické formule

Představte si závoďáky řízené umělou inteligencí. Přesně taková série letos odstartovala prvním ročníkem. Jmenuje se Roborace a zatím se jí účastní jen dvě stáje – jednu tvoří studenti Technické univerzity v Mnichově a tu druhou britští konstruktéři elektrických dodávek Arrival. Přesto máme tušení, že o závodech Roborace ještě hodně uslyšíme.

Velbloudí rally

Závody velbloudů na poušti mají na blízkém východě dlouhou tradici - teď už ale závodí roboti •  Profimedia.cz

Závody velbloudů na poušti mají na blízkém východě dlouhou tradici. Před patnácti lety do ní ovšem vstoupila technologie. Namísto jezdců na nich sedí dálkově ovládaní roboti – nehrozí tak těžké úrazy při pádu, které byly dříve jejich běžnou součástí.

Závody vysavačů

Německé dráhy loni přemýšlely, jakého robota nakoupit pro úklid nádražních hal. Rozhodli se vybrat ten nejlepší pomocí závodu. Přístroje dostaly za úkol vypucovat speciálně vytvořenou dráhu. Porota pak hodnotila rychlost, pečlivost a bezpečnost. V klání nakonec zvítězil model z dílen Adlatus Robotics.

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Oktoplán Zuri: Český dron a letadlo v jednom

Oktoplán Zuri: Český dron a letadlo v jednom

Fousáči v balonu: Češi na Poháru Gordona Bennetta

Fousáči v balonu: Češi na Poháru Gordona Bennetta

 

Články odjinud