Co vynalezly děti? Od trampolíny po Braillovo písmo a televizi

Co vynalezly děti? Od trampolíny po Braillovo písmo a televizi
Sdílej
 
Dětská fantazie nezná mezí. Většina nápadů zapadne prachem, ale jsou i takové, které spatří světlo světa. Některé z nich se dokonce staly běžnou součástí našeho života. Které to jsou? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější vynálezy, které vznikly díky dětem.

 

Trampolíny dnes najde téměř na každé zahradě a dětském hřišti. George Nissen vymyslel trampolínu v roce 1930. Bylo mu teprve 6 let, když se mu nápad zrodil v hlavě. Přivedlo ho k tomu pozorování akrobatů, kteří při dopadech končili v záchranné síti. Georgi přišlo, že by bylo skvělé, kdyby se na místo zachycení mohli odrazit a vrátit zpátky do vzduchu. Trampolína se tak stala jeho životním dílem, které si dokázal užít až do neuvěřitelného věku 92 let.

Vzácná televize

Stejně jako jsou dnes trampolíny skoro na každém rohu a dětském hřišti, je tomu tak i s televizemi. Jenže co bylo před tím, než jsme si mohli doma na zeď pověsit širokoúhlou obrazovku? První televizi vymyslel v roce 1921 tehdy patnáctiletý Philo T. Farnsworth. Veřejně ji představil v plném provozu až o šest let později. I když byl stál tento nadaný mladík u několika dalších objevů (přispěl třeba k vynalezení radaru), nikdy díky svým úspěchům nezbohatl. A to vlastnil přes 300 patentů!

První televizi vymyslel v roce 1921 tehdy patnáctiletý Philo T. Farnsworth •  iStock

Braillovo písmo

Mnohem většího ohlasu a všeobecně známého jména se dočkal francouzský vynálezce a učenec Louis Braille. Louis oslepl už jako malý chlapec, což mu ale nezabránilo v rozvoji a učil se všemi dostupnými způsoby. Na začátku 19. století jich ale pro slepé příliš nebylo. Přišel proto se způsobem, jak umožnit slepým číst. V roce 1824, ve svých patnácti letech, tak slavnostně představil francouzské společnosti systém znaků, kterému dnes neřekneme jinak než Braillovo písmo. To zdokonaloval až do ve své smrti v roce 1852, kdy mu bylo pouhých 43 let.

Způsob dorozumívání se pod vodou vznikl v hlavě teprve desetiletého Američana Richieho Stachowski •  Facebook

Hlas pod vodou

Další nový způsob dorozumívání vznikl v hlavě teprve desetiletého Američana Richieho Stachowski, když byl v roce 1995 s rodiči na dovolené na Havaji. Podle historky se malý Richie potápěl spolu se svým otcem, kterého chtěl pod vodou upozornit na proplouvající želvu. Domlouvat se pod vodou se ale nedalo a Richie neměl jak upoutat pozornost. Po návratu domů začal zjišťovat, jestli existuje zařízení, které by komunikaci pod vodou umožňovalo. Když žádné nenašel, po třech měsících pokusů vytvořil vlastní, které dnes známe jako Water Talkie. Plastová membrána umožňuje plavcům spolu bez problémů komunikovat, za což získal v roce 1999 prestižní cenu Entrepreneur jako nejmladší v historii.

Vodový nanuk vznikl šťastnou náhodou. Stačilo nechat zmrznout vodu na zápraží a ráno se radovat z nového objevu •  iStock

Nanuk vznikl náhodou

Další vynález vznikl šťastnou náhodou. Jedenáctiletý Frank Epperson totiž jednoho večera zapomněl šumák, vodu a lžičku v hrnku na zápraží domu, ve kterém tehdy bydlel. V noci mrzlo a druhý den ráno Frank zjistil, že nechtěně vynalezl nanuka, v americky mluvících zemích známý také jako Popsicle. Od roku 1922 pak začal svoje nanuky nabízet veřejnosti, o dva roky později na ně získal patent a v roce 1925 na svůj vynález prodal práva. Od té doby počet prodaných nanuků neustále roste a jen ve Spojených státech se jich ročně prodá několik stovek milionů.

Dokážete si představit Vánoce bez světýlek? •  iStock

Vánoční světla

Vánoční stromečky lidé dříve zdobili svíčkami, což ovšem obnášelo nemalé riziko požáru. Stačila jedna suchá větvička, průvan a neštěstí bylo na světě. Patnáctiletý Albert Sadacca byl právě jednou takovou neblahou událostí inspirován, když v roce 1917 v New Yorku propukl požár právě kvůli svíčce na vánočním stromečku. Vymyslel řetěz s malými žárovičkami. Přestože byl velmi jednoduchý, byl zcela přelomový a začal vynášet pohádkové jmění.

Věda v roce 2019: Nejzajímavější objevy roku

Věda v roce 2019: Nejzajímavější objevy roku

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

 

Články odjinud