Podivuhodná místa: Údolí smrti

Podivuhodná místa: Údolí smrti
Sdílej
 
Těch 8000 čtverečných kilometrů má legendární název: Údolí smrti. Místo tajemství, podivných příběhů, přírodních úkazů a neskutečného horka. Však se zde také nachází usedlost Furnace Creek, což v podstatě znamená "rozžhavená pec".

Jako v rozžhavené peci si v Údolí smrti rozhodně budete připadat. Jedná se totiž o nejteplejší a díky tomu také nejsušší národní park Spojených států amerických. A to „nej“ není zbytečné. Roku 1913 zde totiž zaznamenali jednu z nejvyšších teplot, které byly kdy změřeny na teploměru - přes 56 stupňů Celsia ve stínu. A to už je pořádné horko!

Badwater Basin: -86 metrů pod hladinou moře •  Pixabay

Mouchy na zemi

Kdybyste se snad na toto místo chtěli někdy podívat, najdete ho jihozápadně od pohoří Sierra Nevada, na severním okraji Mohavské pouště. Většina turistů sem však jezdí v zimě nebo na jaře, kdy jsou zdejší teploty o něco snesitelnější.

Zima jako na Sibiři: Nejchladnější místo světa

Zima jako na Sibiři: Nejchladnější místo světa

Přes léto je takové horko, že mouchy nelétají, ale pouze lezou po zemi, neboť by si v horkém vzduchu zničily křídla. A ještěrky? Ty můžete pozorovat, kterak se namísto běhání převalují po zádech kvůli spáleným tlapkám z rozžhavené země.

Lidé v Údolí smrti nejen, že přežijí, ale mohou podniknout i krátké procházky mezi skalami •  Pixabay

Rozkvetlá smrt

Pokud si myslíte, že název Údolí smrti vyplývá čistě z faktu, že zde panují extrémně nehostinné podmínky, musíme vás vyvést z omylu. V roce 1849 se zde totiž ztratila skupina zlatokopů. Ačkoliv nakonec údolí úspěšně opustili, jejich cesta trvala několik měsíců a jeden člen výpravy při ní zahynul.

Vzhledem ke smrti jediného člověka je však název lehce přehnaný. Navíc jednou za čas, když se údolí dočká pořádné bouřky, celé svahy okolních pohoří rozkvetou rostlinami všech barev. Je to tak nádherná podívaná, že by vás nemohla napadnout jediná černá myšlenka, natož nápad pojmenovat takové místo Údolí smrti.

Údolí smrti je místem plným kontrastů •  Pixabay

Tajemné podzemní město

Údolí je však plné záhad. V minulosti jsme se již podrobně podívali na (ne)záhadu, respektive fenomén pohyblivých kamenů. Tato země však skrývá mnoho legend, jako je například paiutská legenda o Shin-au-av (v překladu země bohů či duchů) - podzemním městě pod Údolím Smrti.

Na cizí planetě?

Na cizí planetě?

Mnozí badatelé v minulosti tvrdili, že toto město opravdu našli! Město je údajně osvíceno pomocí věčných plamenů z podzemních plynů. Jeho budovy obývají pouze mumie někdejších obyvatel ověnčeny zlatými řetízky a náramky.

Badatelé také ve městě údajně našli zlaté sochy, kamenné šuplíky naplněné až po okraj zlatými cihlami a drahokamy, úžasné kamenné mechanismy a obří kamenná vrata, která díky perfektnímu vyvážení zvládne otevřít i dítě. Žádný z moderních archeologů však nálezy nepotvrdil.

Údolí Smrti je zároveň planetou Tatooine ze světa Star Wars! •  Wikipedia

Geografie i kultura

Pokud se někdy bájné město najde, bude to i další důvod, proč se do Údolí smrti podívat. Rozžhavená pustina má i jiná atraktivní místa. Nachází se zde nejnižší bod v na severoamerickém kontinentu – Badwater Basin, který je 86 metrů pod hladinou moře. Nějakých 130 kilometrů od něj stojí jedna z nejvyšších hor Spojených států – Mt. Whitney s výškou 4 421 metrů.

A fanoušci Star Wars budou mít další důvod: Právě zde se natáčely úvodní scény prvního filmu Nová Naděje. Kdybyste se tedy někdy chtěli podívat na planetu Tatooine, nemusíte ani opustit tu naši!


Přečtěte si také:

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Víry v Saltstraumenu

Podivuhodná místa: Víry v Saltstraumenu

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

 

Autor

David Tatarka

 

Články odjinud