Okno do světa: Pošlete pohled na střechu světa

Okno do světa: Pošlete pohled na střechu světa
Sdílej
 
Máme pro vás nový letní seriál Okno do světa, ve kterém vám ukážeme zajímavá a výjimečná místa a lidi ve všech koutech naší planety. A startujeme v Himalájích, kde najdete deset ze čtrnácti nejvyšších vrcholů světa a také nejvýše položenou poštu. V dnešní digitalizované době je sice jednoduché spojit se okamžitě s téměř kýmkoli a kdekoli, neptatí to ale všude. Ve vesnici Hikkim v Himalájích se mobilní signál chytá dost obtížně a internet nedorazil vůbec. Jediným zaručeným spojením se světem zůstává pošta.

 

Nejvýše položenou poštu na světě najdete v himalájské obci Hikkim na severu Indie ve výšce 4440 m. n. m. Tamní údolí Spiti je jedním z mála míst na světě, kde tak vysoko žijí lidé. A žije se tam dost jinak, než u nás. V první řadě by se vám kvůli nadmořské výšce špatně dýchalo a bydlet byste museli hodně skromně a v malých většinou kamenných a dřevených domcích. Ve vesnici je jich přes 30 – a jedním z nich je také slavná pošta, kam míří kroky všech dobrodruhů ze světa položeného níže. Mrkněte na video, jak taková pošta v Himalájích vypadá a kdo v ní pracuje:

Pošťáci jako vrcholoví sportovci

Pošta spojuje malé vesnice v tomto izolovaném regionu se zbytkem světa. Přijímá a odesílá dopisy a funguje také jako spořitelna, kam si vesničané mohou ukládat peníze na své spořicí účty. Na poště pracují dva lidé a ujít musí denně vysokohorskými průsmyky i 46 km. Míří většinou do nejbližšího městečka Kaza. Mohou buď jet na motorce – ovšem po prašné a kamenité cetě – nebo jít pěšky zrádným a náročným terénem. Pošta slouží pro pět vesnic v okolí, které jsou roztroušené v horách. Třeba Komic leží v nadmořské výšce 4587 m. Je to nejvyšší vesnice na Zemi přístupná po silnici, má přes 10 domů, malou školu (sloužící asi pěti studentům) a starobylý klášter.

Vysoko v horách v Himaláji se sice dovoláte, ale jen někde. Internet sem nedorazil •  iStock

Život v chrámech

Přes zimu bývá pošta zavřená a husté sněžení a mráz místní lidi odřízne od světa úplně. Někdy i na půl roku. Život se pak soustředí doma a do buddhistických klášterů. Ty jsou součástí zdejšího života: Mniši v nich meditují, místní lidi se modlí a vzájemně se potkávají. Udržují se v nich prastaré tradice a některé z kláštěrů jsou v tomto odlehlém koutě světa staré přes 1000 let.

Pozdrav z Česka

A pokud i vy rádi dostáváte třeba na tábor pohledy a dopisy a také je píšete, zkuste jeden poslat na toto výjimečné místo ve výšce 4440 metrů nad mořem a potěšit tamní pošťáky a děti pozdravem z Česka. Adresa je: Hikkim, Himachal Pradesh, India, PSČ 172114.

Turisté míří k nejvýše položené poště na světě •  iStock

Zajímavost: Extrémní poštovní schránka

Nejvýše položená pošla na světě není rozhodně jedinou, která láká pozornost turistů a dobrodruhů. Slavná je také třeba poštovní schránka, kterou najdete v zátoce Susami v Japonsku. Pokud z ní chcete někomu poslat pohled, musíte se ponořit do hloubky 10ti metrů pod vodou. Aby váš pozdrav voda nepromočila a dostal se na správnou adresu, musíte ho napsat speciální fixou na vodotěsný pohled. Podle Guinnessovy knihy rekordů jde o vůbec nejhlubší poštovní schránku na světě. Místní lidé ji ponořili do vody v roce 1999 proto, aby přilákali turisty na nevšední zážitek.

Zima jako na Sibiři: Nejchladnější místo světa

Zima jako na Sibiři: Nejchladnější místo světa

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Pátrání po yettim: Záhada vyřešena. Nebo ne?

Pátrání po yettim: Záhada vyřešena. Nebo ne?

 

Články odjinud