Co jsou nekroplanety? Mrtvé planety se staly novým oborem astronomie

Co jsou nekroplanety? Mrtvé planety se staly novým oborem astronomie
Sdílej
 
V roce 2014 narazil již nefungující kosmický dalekohled Kepler na zvláštní poklesy jasnosti u bílého trpaslíka s označením WD 1145+017. Objev potvrdily i pozemské observatoře a vědci usoudili, že okolo trpaslíka obíhá několik větších balvanů, které ho částečně zakrývají. Normálně bychom podobně malá tělesa u vzdálené hvězdy nenašli, ale bílí trpaslíci se neoznačují za trpaslíky náhodou.

 

Bílí trpsalíci byly kdysi hvězdy podobné Slunci a dnes z nich zbývá husté obnažené hvězdné jádro. To je velké přibližně jako Země. Při takových podmínkách významnou část světla zablokuje přechod už hodně malého tělesa o velikosti asteroidu.

Chaos ve vesmíru

Fázi bílého trpaslíka předchází červený obr, kdy se hvězda nafoukne a odhodí vnější plynnou obálku. Konec hvězdy vyvolá v jejím planetárním systému slušný chaos. Některé planety a asteroidy jsou zničeny, jiné odsunuty na vzdálenější dráhu, další vyhozeny ven a některé mohou být vymrštěny směrem k bílému trpaslíkovi. Jeho gravitace pak zbytky planet nebo asteroidů drtí na prach a ten postupně padá do atmosféry. Někteří bílí trpaslíci proto nejsou až tak bílí a pozorujeme u nich znečištění prvky, které jsou typické pro kamenné planety a asteroidy.

Tanec mrtvých hvězd: Dva bílí trpaslíci rozvlnili vesmír

Tanec mrtvých hvězd: Dva bílí trpaslíci rozvlnili vesmír

Štestí s bílým trpaslíkem

V případě bílého trpaslíka WD 1145+017 máme štěstí. Obíhá okolo něj několik menších asteroidů, které kdysi tvořily jedno těleso a u nichž je drcení na prach v počáteční fázi. Vědci se rozhodli rekonstruovat z nich původní podobu planety. Vzali si 36 nejrůznějších těles podle typu jádra a pláště a jeho složení – skalnatého nebo ledového – a přítomnost kůry. Následně provedli simulace, kdy nechali tato tělesa obíhat okolo bílého trpaslíka o hmotnosti 60 % Slunce, dokud se tělesa nerozpadla. V simulaci sledovali, jaké poklesy jasnosti by rozpadlá tělesa vyvolala. Výsledky porovnávali s tím, co bylo skutečně pozorováno.

Bílí trpaslíci jsou velcí jako Země, ale jejich hmotnost je obvykle větší než polovina Slunce •  Profimedia.cz

Nový obor o nekroplanetách

Na základě simulací se podařilo zjistit, že původní těleso mělo malé jádro a plášť s nízkou hustotou. Zřejmě šlo o asteroid s jádrem bohatým na těkavé látky, jako je třeba planetka Vesta ve Sluneční soustavě. Podle vědců lze podobným způsobem rekonstruovat tělesa častěji. Potřebujeme ale najít více větších trosek okolo bílých trpaslíků. Ve vesmíru je nyní družice TESS, která se věnuje především hledání planet, což znamená, že ve skutečnosti měří jasnosti hvězd. Mohla by tak najít i další bílé trpaslíky s planetárními troskami. Mluví se i o novém oboru – nekroplanetologii. Zabývala by se výzkumem a rekonstrukcí mrtvých planet.

Planeta u bílého trpaslík •  FOTO NASA / JPL-CALTECH / UCAL/MPS/DLR/IDA, CFA / MARK A. GARLICK, ESA, AND A. GÁSPÁR AND G. RIEKE (UNIVERSITY OF ARIZONA)

Problémy s hvězdným prachem

Srážky a prach nemusí vznikat jen v mrtvých systémech. Pozorujeme je také tam, kde planety vznikají. Astronomům dokáží takové kolize zamotat hlavu. V roce 2008 objevil Hubbleův vesmírný dalekohled u blízké jasné hvězdy Folmahaut planetu. V dalších letech pozorovali vědci, jak se planeta podobná malé tečce pohybuje okolo hvězdy. Nedávno se ale ukázalo, že tečka postupně slábne. Nová pozorování odhalila, že to nebyla žádná planeta, ale jen oblak prachu vzniklý po srážce dvou zárodků planet.

Ze Slunce bude obří čočka a NASA bude fotit exoplanety - najde novou Zemi?

Ze Slunce bude obří čočka a NASA bude fotit exoplanety - najde novou Zemi?

Rudá hvězda neandrtálců: Okolo sluneční soustavy prolétají hvězdy

Rudá hvězda neandrtálců: Okolo sluneční soustavy prolétají hvězdy

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

Hlavu vzhůru: Letní obloha je plná překvapení

 

Články odjinud