Peníze v kapse 15: Na co se můžete těšit

Peníze v kapse 15: Na co se můžete těšit
Sdílej
 
Budete dospělí, nezávislí a budete si vydělávat. Už aby to bylo? Nebo z toho máte trochu obavy? Možná cítíte obojí dohromady, což má svoji logiku. Svoboda a vlastní příjem jsou skvělé, ale nesmíte to zkazit. Jak? Tím, že budete myslet jen na okamžité radosti a výhody a unikne vám, že odteď jste hlavně zodpovědní sami za sebe – a to nejen za své současné, ale i budoucí já. 

MINULE Dluhy 

Co tedy (ne)dělat s penězi ve vaší kapse, až se konečně osamostatníte? Možná to bude až zadlouho, ale přemýšlet o tom můžete klidně už teď.

První výplata

Asi nejdůležitější je příliš nepodléhat svým přáním a pocitům. Pokud si po první výplatě vezmete leasing na auto jen proto, abyste vypadali dobře, moc dobrou službu si neděláte. To samé platí o té drahé kabelce, kterou přece dospělá žena "musí" mít. Nemusí. Je to jen pocit, ke kterému nás vede srovnávání se s ostatními. Nesrovnávejte se – jste jedineční. Navíc nevíte, zda se ten majetný kolega či kamarád kvůli svým drahým nákupům a exotickým dovoleným ve skutečnosti neprotlouká od výplaty k výplatě. Také si uvědomte, že za každou utracenou částku člověk platí hodinami svého života – časem, který musel strávit tím, že ji vydělával. Takže se učte utrácet rozumně, porovnávat ceny a vést si přehled svých výdajů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud