Peníze v kapse 14: Dluhy

Peníze v kapse 14: Dluhy
Sdílej
 
Představte si, že vám došlo kapesné a vy si zrovna chcete něco koupit. Zkusíte si půjčit od kamaráda? Pokud na otázku bez váhání odpovíte "no jasně", možná si zakládáte na problém. 

MINULE: Kde hledat informace

Že si půjčujte jen 60 korun na zmrzlinu, a hned jak dostanete kapesné, tak je vrátíte? Přesně v tomhle druhu myšlení nás utvrzují reklamy: Kupte si to teď a užívejte si, zaplaťte až potom. Mít dluhy je navíc běžné, skoro každý dospělý má nějakou půjčku. Tak proč je tedy vaše zmrzlina problém?

Zmrzlinový problém

Především proto, že ukazuje, že nad penězi nepřemýšlíte. Jinak by vám došlo, že 1) bez zmrzliny to těch pár dní, než dostanete nové kapesné, fakt přežijete, 2) budete kamarádovi zavázaní, což nemusí být příjemné, 3) ty peníze mu budete muset vrátit a v dalším měsíci vám budou chybět. A když se nad tím zamyslíte hlouběji, dojde vám, že zvykat si řešit svá přání půjčkami není v životě to nejlepší. Dospělých lidí, kteří svoje dluhy neukočírovali a kterým splátky a úroky sebraly svobodu i radost ze života, jsou v Čechách miliony.

Je na místě velmi pečlivě zvážit, jestli je půjčka opravdu nezbytná •  iStock

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud