Sladké léto: Za zmrzlinou do "pravěku"

Sladké léto: Za zmrzlinou do "pravěku"
Sdílej
 
Čokoláda, jahoda, vanilka, mango nebo i bazalka, mák a rýže – co mají společného? Každá z nich je jednou z mnoha a mnoha příchutí zmrzliny. Možná, že jednu, dvě nebo i více z nich si dopřejete za vysvědčení. Ale odkud se vlastně oblíbená pochoutka vzala? A kterého génia napadlo dát zmrzlinu do kornoutu?

 

Už římský císař Nero (37–68 n. l.) vysílal do hor rychlé běžce, aby mu odtud přinesli čerstvý sníh a led. V kuchyni ho pak smíchali s medem a ovocem a chladivý dezert byl na světě. Podobnou lahůdku si přitom užívali už v antickém Řecku dlouho před naším letopočtem, zatímco v Číně obalovali směs mléka a rýže ve sněhu, aby zmrzla.

„Pravěk“ s Marcem Polem

Podle některých zdrojů přivezl pochoutku do Evropy italský dobrodruh Marco Polo (1254–1324) ze svých cest. Zpočátku si na zmrzlině pochutnávali jen bohatí a mocní, ale během 18. a 19. století už se rozšířila i mezi běžné obyvatele a objevovaly se i první kuchařky.

Historie zmrzliny je sladká •  Pixabay

Revoluční vynález kornoutu

V roce 1904 se do amerického města St. Louis sjeli na světovou výstavu vědci a inovátoři z celého světa. Seznámili se s nejnovějšími vynálezy, jako byl rentgen nebo předchůdce faxu. Během letních dnů se lidé mohli zchladit zmrzlinou. Jenže jejímu prodejci jednoho dne došly všechny talířky. Naštěstí pro něj stál nedaleko stánek s vaflemi. Zmrzlinář si do něj zašel pro pomoc, s majitelem dali hlavy dohromady, a tak vznikl jedlý kornout z vafle, který se stal senzací.

Kornout byl vynalezen náhodou •  Wikimedia – Evan Kirby

Je libo zmrzlinu ze soba?

Nejoblíbenější zmrzlinou na světě je vanilková, ale příchutí je mnoho, včetně těch pro našince opravdu hodně neobvyklých. Mezi ty nejdivnější patří kraví jazyk (Japonsko), vanilková zmrzlina se šupinkami 24 karátového zlata (Aljaška), husí játra (Francie) nebo zmrzlina z medúzy, která po olíznutí září (Anglie). Vlastní recept na zmrzlinu mají Eskymáci na Aljašce a na severu Kanady. Základem tradičního dezertu Akutaq je rozšlehaný sobí nebo tulení tuk s čerstvým sněhem a dochucený lesními plody, brusinkami nebo borůvkami. Někteří Eskymáci do něj přidávají i losí maso.

Nejpodivnější příchuť? Medúza •  Wikimedia – Brighterorange

Hřbitov pro zmrzliny

Dělat ochutnávače zmrzliny, to musí být pro kdekoho sladká práce snů. Profesionální ochutnávači používají lžičky potažené zlatem, protože ostatní materiály zanechávají na jazyku nepatrnou příchuť. V továrně na zmrzlinu Ben & Jerry‘s v americkém státě Vermont berou svou práci smrtelně vážně. Založili dokonce hřbitov pro padlé příchutě. Najdete na něm třeba „želví polévku“ (vanilková zmrzlina s karamelem a kešu ořechy) nebo „městskou směsku“ (čokoládová a kokosová zmrzlina s kousky čokolády a mandlí).

A na závěr ještě jedna zajímavost: Jeden kopeček zmrzliny zdoláte zhruba padesáti líznutími.

Čokoládová cesta: Dar amazonských indiánů

Čokoládová cesta: Dar amazonských indiánů

Lízátko s příběhem: Chupa Chups má 60. výročí

Lízátko s příběhem: Chupa Chups má 60. výročí

Čuník dobývá sušenky. Je stejně neúprosný a marný jako šavlozubá veverka

Čuník dobývá sušenky. Je stejně neúprosný a marný jako šavlozubá veverka

 

 

Články odjinud