Peníze v kapse 7: Platební karty

Peníze v kapse 7: Platební karty
Sdílej
 
Proč je dobré mít platební kartu? Kartou platíme, kartou vybíráme v bankomatu. Karta je jako peníze v kapse. Ale karta dnes už vůbec nemusí vypadat jako karta!

MINULE První bankovní účet

Klasické platební karty se dělí na dva typy. Debetní karta je jako peněženka – utratit můžete jen tolik, kolik máte na kontě, ke kterému vám banka kartu vydala. S kreditní kartou je to jiné. Platba kreditkou je vlastně půjčka – místo vás ji zaplatí banka a vy jí svůj dluh splatíte. Pokud to uděláte v předem domluveném období, neplatíte žádný úrok.

Kapesné na kartě

Kreditku asi nedostanete, ale k dětským účtům se (obvykle zdarma) vydávají debetní karty. Další možností je, že vám rodiče dají debetní kartu ke svému účtu a vy jejím prostřednictvím dostáváte kapesné. Rodiče tak mají přehled o tom, za co utrácíte. Jinou možností je anonymní předplacená karta, která není spojena s žádným účtem – potřebuje jen telefonní číslo, kam chodí potvrzovací SMS pro platby. Rodiče vám na ni mohou nahrát měsíční kapesné a vy s ní platíte v obchodech nebo na internetu. Při výběru předplacené karty se zaměřte na výši poplatků.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud