Peníze v kapse 10: Šetříme na dospělost

Peníze v kapse 10: Šetříme na dospělost
Sdílej
 
Představte si své budoucí Já a zeptejte se ho, jak jednou bude chtít žít. Jak šetřit na dospělost, se dozvíte v dalším dílu seriálu Peníze v kapse.

MINULE Kryptoměny

Jestli čtete náš seriál Peníze v kapse, možná už máte vypěstovaný zvyk pravidelně si ukládat část svého kapesného nebo jiných příjmů. Proč se tedy šetřením zabývat znovu? Protože je velký rozdíl v tom, jestli šetříte na něco konkrétního v krátkodobém horizontu, nebo jestli je váš cíl dlouhodobý a bez pevných obrysů.

Problém s motivací

Technicky se to neliší: Pravidelně ukládáte část svých peněz. Rozdíl je v tom, jak se na to tváří náš mozek. Když jde o situaci typu "za čtyři měsíce vyjde hra, kterou musím mít, potřebuji na ni ušetřit tolik a tolik", je pro nás celkem snadné udržet si motivaci a disciplínu k šetření. Víme, že pokud vydržíme, tu hru si opravdu koupíme. A motivovat se můžeme představami, jak si užíváme její hraní. Ale odkládat si měsíčně určitou částku na "pohotovostní fond" pro případ nenadálých průšvihů? Jasně, začnu příští měsíc. Hmm, tak tedy ten další... Tak tentokrát to nevyšlo... No tak jsem ty peníze vybral, no co...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud