Deskovinky #39: Výbušná koťátka a zločin

Deskovinky #39: Výbušná koťátka a zločin
Sdílej
 
Dnes budeme vyšetřovat zmizení jednoho koťátka, které se údajně účastnilo dortové bitvy. Stopy nás zavedou do doby, kdy sňatky potomků domlouvali rodiče. Fantazie v deskových nezná hranic.

Výbušná koťátka

Ano, čtete správně. Existuje hra, která nese tento bizarní název. Potrhlou hru v originále nazvanou Exploding Kittens u nás pravděpodobně v září vydá Blackfire jako Výbušná koťátka. Jde o malou karetní hru, která kdysi totálně zaválela na Kickstarteru. Téměř čtvrt milionů lidí přispělo na její vznik bezmála devíti miliony dolarů, čímž se zařadila mezi nejúspěšnější kickstarterové projekty vůbec (v rámci deskovek zaujímá druhé místo).

Výbušná koťátka: Hra s bizarním názvem •  archiv vydavatele

A přitom je to taková blbina. Autoři spojili oblibu lidí v koťátkách a explozích, obrázky svěřili kreslíři komiksů a s hratelností se inspirovali u ruské rulety. Kdo si jako první dobere kartu výbušného koťátka, vypadává. Ve svém tahu tak manipulujete s balíčkem a nutíte ostatní hráče lízat karty, abyste se sami vyhnuli zkáze. A pokud vše půjde dobře, bude vaše česká krabička dokonce mňoukat!

Detektiv: Po stopách zločinu

Poslední dobou se čím dál tím častěji setkáváme s detektivní tematikou v deskových hrách. Nicméně žádná z nedávných novinek (například Detective: City of Angels nebo Chronicles of Crime) se ještě nechystá v češtině. Až na úplně nejčerstvější kousek polského designéra Ignacyho Trzewiczka, který se nedlouho po svém celosvětovém oznámení dočkal potvrzení české mutace, o kterou se nepřekvapivě postarají Rexhry (v repertoáru mají víc her tohoto autora).

Detektiv: Po stopách zločinu nabídne pět různých, ale dějově provázaných případů •  archiv vydavatele

Vzhledem k podstatě hry toho zatím moc nevíme. Čeká vás pět různých, ale dějově provázaných případů, které se pokusíte vyřešit jako skupina v rámci pěti partií rozprostírajících se na několika hodinách. Hra by měla vyjít letos v srpnu (nevíme, zda je tím myšlena i česká verze) a pokud nelpíte na mateřštině, můžete si předobjednat anglickou edici s mnoha a mnoha bonusy. Ale pospěšte, do konce akce zbývá ani ne týden.

My Little Scythe

Někteří z vás už možná podle názvu tuší. Skutečně jde o menší verzi obrovské strategické hry Scythe, která u nás loni vyšla v češtině díky Albi a moc se nám líbila. Ale pro někoho mohla být až příliš náročná a zdlouhavá. Proto se jeden tatínek toužící po podobné hře pro dceru rozhodl očesat mechanismy na kost a výsledek hodit do roztomilého hávu.

My Little Scythe není My Little Pony •  archiv vydavatele

Svůj počin poté dal volně ke stažení a dokonce s ním vyhrál cenu za nejlepší print-and-play hru. Toho si samozřejmě všiml Jamey Stegmaier, autor původní velké Scythe. Slovo dalo slovo a My Little Scythe letos skutečně a plnohodnotně vyjde. Očekávejte odlehčenější strategii, ve které pobíháte po plánu se svým hrdinou, sbíráte ingredience na dorty a ty pak házíte po ostatních. Opět je hned několik cest k vítězství a my doufáme, že se i tentokrát Albi postará o překlad.

Crusader Kings: The Board Game

I v tomto případě někteří z vás možná tuší z pouhého názvu. Pokud vám nejsou cizí počítačové hry, zejména pak gigantické strategie se středověkou tématikou (kdo by neznal českou Kingdom Come?), pak jste pravděpodobně zavadili o výbornou videohru Crusader Kings. Její vydavatel Paradox Interactive se rozhodl vstoupit do segmentu deskovek ve velkém stylu. Kromě Crusader Kings totiž chystá ještě adaptaci Europa Universalis, Hearts of Iron a Cities: Skylines.

Crusader Kings: The Board Game expanduje ze hry na váš stůl •  archiv vydavatele

První jmenovaná je nejblíž vydání a vy si ji můžete předobjednat již nyní díky kickstarterové kampani. Deskovka nabídne souboj několika mocností, které se tahají o cenná území mapy. Můžete budovat opevnění, vybírat daně, uzavírat sňatky, zakládat a bořit spojenectví. Zkrátka vše jako v původní videohře. Hra by měla dorazit koncem roku.

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

 

Články odjinud