Medvědí rok

Sdílej
 

Největší současné šelmy světa vedou bohatý a pestrý život. Patří do něj zuřivé souboje, hry i něžná mateřská láska, hlad i hojnost potravy. To vše se střídá v závislosti na ročním období.

Leden-únor

Zrození nového života
Mláďata se rodí do naprosté tmy a ticha, a zatímco na povrchu vládne mráz, sníh a hlad, v doupěti je teplo a bezpečí. A především dostatek potravy: mateřského mléka. Přestože se o ně jinak jejich matka nestará a nehýbe se, neboť spí zimním spánkem. Novorozené medvědí mládě je holé a slepé a váží sotva půl kilogramu. To se však rychle změní - medvědí mléko je mimořádně výživné a obsahuje až 50 % tuku. Zatímco spící medvědice nepřijímá žádnou potravu a tráví ze svých tukových zásob, mládě přibývá, za měsíc už otevírá oči, je osrstěné a připravené opustit bezpečí doupěte a vydat se za matkou ven do neznámého světa.

Proč jsou tak malá?

Medvědi se páří v létě, ale oplozené vajíčko prvních pár měsíců čeká - nevyvíjí se. Mluvíme o tzv. latentní (skryté) březosti. Vývoj začíná až na podzim, to proto, aby rostoucí plod a následný porod matku příliš nevysiloval.


Březen - duben

Těžké začátky
Časné jaro je nejobtížnější část roku. Potravy je dosud málo, ale vyhublí a hladoví medvědi potřebují po dlouhém zimním spánku doplnit zásoby tuku. Samice se proto po probuzení vrhají na nejdostupnější a nejhojnější potravu, trávu. Vyhrabávají kořínky, hlízy a cibule rostlin a teprve později se začnou pídit i po masité stravě. Pusté hory jsou nebezpečné i pro letošní mláďata - celá třetina se jich nedožije prvních narozenin a 60 % všech mláďat nikdy nedospěje. Některá zemřou na nemoci, jiná hladem, mnohá jsou však zabita.

Škola života

Medvíďata jsou ještě řadu měsíců závislá na matce, ale odmalička ji bedlivě sledují a napodobují. Učí se tak rozpoznávat, co všechno je jedlé, a co naopak ne, kdo je nepřítel a jak s ním bojovat, a koho se naopak nemusejí bát. O významu tohoto období svědčí srovnání: medvíďata, která brzy osiřela, ale přežila, mají mnohem jednotvárnější jídelníček, než ta, která měla možnost získávat po celé své dětství zkušenosti od matky.