Mravenečník

Mravenečník
Sdílej
 
Mravenečníci jsou asi jediní zástupci starobylého řádu chudozubých (Xenarthra), kteří doopravdy nemají zuby. V úzkých čelistech připomínajících trubičku by pro ně ani neměli místo.

Čelisti stejně dokážou rozevřít jen natolik, aby jimi mohli vysunovat neuvěřitelně dlouhý pohyblivý jazyk pokrytý lepkavými slinami. Náš černobíle zbarvený mravenečník je v mnoha jazycích znám jako tamandua - ve skutečnosti jde o rodové jméno dvou druhů: mravenečníka mexického a čtyřprstého (Tamandua mexicana a tetradactyla). Oba druhy jsou si však tak podobné, že je mnohdy lze rozlišit jen podle znaků na lebce. Žijí také podobným způsobem života a na podobných místech - v pralesích Střední a Jižní Ameriky, kde obývají převážně stromové patro a vyhledávají stromové druhy mravenců a termitů. Jejich pevná hnízda roztrhnou mohutnými hákovitě zahnutými drápy na předních končetinách, v chodbičkách roztrženého hnízda pak šmejdí až 40 cm dlouhým jazykem, na který nalepují vyplašený hmyz a zatahují ho do tlamy. Při lovu jazykem doslova kmitají - za minutu ho dokáží vysunout až 150x. V jídle se totiž nemohou příliš „nimrat“ - aby se tak velký živočich (tamandua váží 2-7 kg) uživil tak maličkými tvorečky, musí jich za den spolykat kolem devíti tisíc.

Zdena Martinová

NÁVOD

1. Stránku podlepte tenkým světle okrovým papírem a nechte pod zátěží proschnout. Rubovou část jazýčku zabarvěte růžovou barvou.

2. Vystřihněte všech pět dílů. Nezapomeňte proříznout obloučky nad očima mravenečníka - v kresbě jsou vyznačeny hnědou linkou. Po vystřižení dílů si opište znaménka ./. na rubové strany dílů, označují lepení z rubových stran.

3. Pečlivě tupým nožem narýhujte tečkované a čárkované čáry.

Tečkované čáry ohněte k sobě. Čárkované čáry ohněte směrem od sebe.

4. Pokud chcete mít tlapky oboustranné, tak na rubovou stranu těla přilepte díly 1-4.

5. Plochy a až n postupně natřete lepidlem a přilepte. Plochu a lepte na plochu a, plochu b na plochu b atd. Při lepení plochy i nezapomeňte umístit jazýček skrz tlamičku ven, po slepení by šel protáhnout ztěžka.

6. Nakonec podle infofotek vytvarujte drápky a jazyk do mírných obloučků.

MRAVENEČNÍK

ABC 12/2011
ŘADA příroda
SÉRIE minizvěř
NÁROČNOST 2
DOBA PŘÍPRAVY ± 1 hodina
KRESBA Vladimíra Šturmová

Klíčová slova:
mravenečník