Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Dočetl jsem se, že některé druhy chameleonů lze chovat volně na rostlině v místnosti. Mohli byste mi napsat, jaké jsou základní podmínky tohoto chovu a pro které druhy je vhodný? Petr O., Brno

Chameleon obecný je jediný druh, který žije i v EvropěVětšina chameleonů vyžaduje zcela specifické podmínky chovu, které lze ve volném prostoru bytu napodobit jen obtížně. Celoročně pak u nás nelze tímto způsobem chovat žádného chameleona. Pro většinu našich chovatelů je nejdostupnějším druhem chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus), který nemusí být zavřený v teráriu během léta. Pokud máš možnost umístit na světlé místo, nejlépe někam k oknu nebo přímo na okno, vzrostlou rostlinu (např. stromek Ficus benjamina), lze chameleona chovat na něm. Ale pozor! V žádném případě ho tam nemůžeš nechávat bez dozoru, chameleonovi se může něco znelíbit, vydá se hledat lepší místo a ze stromku ti klidně odpochoduje. Úplně nejlepší je, když můžeš stromek uzavřít do prostorné voliéry, jejímiž oky zvíře neproleze. V takovém případě pak musíš dbát na to, aby si mohlo vybrat prostředí, které mu vyhovuje - aby se mělo kde slunit, nebo naopak mohlo vyhledat chladnější zastíněné místo. Klec musí stát na místě chráněném před průvanem, zatímco déšť nijak nevadí. Problém je s krmením - živé krmivo oky pletiva snadno proleze, držet chameleona přes celé léto v kleci proto můžeš pouze v případě, že ho máš naučeného na přijímání potravy z ruky, nemůžeš mu nasypat cvrčky či kobylky do klece stejně, jako to lze udělat v uzavřeném teráriu. I rostlinu ve voliéře musíš pravidelně rosit, neboť chameleon pije především tak, že olizuje kapičky vody z listů. chameleonStejným způsobem lze přes léto chovat i některé další chameleóny, zejména horské druhy, které jsou zvyklé na chladnější noci. Pro středomořského chameleona obecného (Ch. chamaeleon) je to dokonce nejvhodnější způsob chovu. Všichni tito chameleoni však jsou přísně chránění a bez příslušné registrace (povolení CITES) je chovat nelze.


Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.