Černé stíny, bílý sníh: Záhada pandích barev vyřešena!

Černé stíny, bílý sníh: Záhada pandích barev vyřešena!
Sdílej
 
Zebra, kosatka, skunk, panda... Co mají tito savci společného? Všichni jsou kontrastně černobíle zbarvení. Proč? Teď už to víme! Záhada pandích barev byla vyřešena!

Většina živočichů se v přírodě snaží nějak maskovat. Nenápadné barvy volí především savci, kteří jsou obvykle šedí, béžoví nebo šedohnědí. Existuje jen několik výjimek jako je zebra nebo kosatka. Pandy jsou jednou z nejznámějších. Proč je příroda vybarvila v kontrastní černé a bílé barvě, která je zdaleka nápadná, ale bylo dosud záhadou. Teprve nedávný mezinárodní výzkum našel na tuto hádanku odpověď.

Neviditelná panda

Výzkum nastartovala úsměvná historka. Čínským vědcům se podařil husarský kousek – vyfotografovali divoké pandy ve volné přírodě. A vzácné fotky poslali svému vědeckému kolegovi do anglického Bristolu. Jenže on ke svému údivu nemohl pandy na fotografiích najít. A napadlo ho – jak asi mohou pandy v přírodě vidět jejich přirození nepřátelé vlci a velké kočky, které mají dvojbarevné vidění, když on je se svým tříbarevným nevidí?

Takto nápadné (první řádek) jsou pandy fotografované v zoo; I zblízka už je panda v přirozeném prostředí docela nenápadná (druhý řádek); Ze střední vzdálenosti panda dokonale splývá s prostředím (třetí řádek); Černé a bílé plochy viděné z dálky rozbíjejí obrys těla a panda není dobře rozlišitelná (poslední řádek) •  Nokelainen et col.

Ztracená černá a bílá

Dosud vědci studovali pandy v různých chovných zařízeních a zoologických zahradách. V tomto prostředí jsou jejich kontrastní barvy velmi nápadné. Teprve nově získané snímky z volné přírody přinesly na jejich barvy zcela nový pohled. Za pomoci nejmodernějších technologií vědci vytvořili mapu barevného spektra prostředí, ve kterém pandy žijí a srovnali ji se spektrem samotné pandy. Ukázalo se, že zdánlivě nápadné barvy se dokonale ztratí. Černá splývá se stíny v lese a s kmeny stromů, zatímco bílá se ztrácí na pozadí světlých listů nebo sněhu.

Panda velká šetří energií, a proto se pohybuje pomalu •  iStock

Šelmy jako lidé

Barevné spektrum, v jakém vidí pandu na pozadí jejího přirozeného prostředí člověk, pak vědci srovnali se spektrem, jaké jsou schopni vidět vlci a levharti. Přestože tyto šelmy rozlišují na rozdíl od lidí pouze dvě barvy (mají tzv. dichromatické vidění, zatímco lidé trichromatické), na větší vzdálenost to přestává hrát roli - vidí (či spíše nevidí) pandu prakticky stejně jako člověk.

Dvojité maskování

Ostré kontrasty černé a bílé barvy maskují zvířata ještě dalším způsobem. Rozbíjejí jejich obrys, takže z větší vzdálenosti nelze rozpoznat jejich tvar a velikost. A protože pandy musí šetřit energií a jsou proto velmi pomalé, neprozradí se pohybem. I proto je maskování podle vědců velmi účinné. Zdánlivé nápadné zbarvení pand tak má ve skutečnosti dokonce dvojitou maskovací funkci.


Panda velká vs. červená

České jméno panda patří dvěma zcela odlišným druhům. Pandě velké (Ailuropoda melanoleuca) a pandě červené (Ailurus fulgens). S jejich zařazením si vědci dlouho nevěděli rady. A protože obě žijí v podobném prostředí a mají podobné potravní nároky, považovali je za příbuzné druhy. Teprve genetické testy prozradily, že panda velká je opravdový medvěd (čeleď medvědovití), zatímco panda červená nemá s medvědy nic společného: Je jediným druhem samostatné čeledi pandy malé a blíž má např. k lasicím či skunkům.

Pandy jsou nám podobné, proto je milujeme

Pandy jsou nám podobné, proto je milujeme

Záhada novorozených pand: Proč jsou mláďata rekordně malá?

Záhada novorozených pand: Proč jsou mláďata rekordně malá?

Olympijský maskot nebo zombie? Strašidelně roztomilá panda

Olympijský maskot nebo zombie? Strašidelně roztomilá panda

 

Články odjinud