Pavouci a mravenci: Jak je dostat z bytu?

Pavouci a mravenci: Jak je dostat z bytu?
Sdílej
 
Nesnášíte v bytě pavouky? Nebo se jich dokonce bojíte? Zbavit se nepříjemného hmyzu doma není snadné, protože různé insekticidy a chemické látky například na pavouky moc neplatí. Vědci jsou na stopě řešení, jak nezvané hosty vyhnat.

 

Naše domovy s námi sdílí množství bezobratlých živočichů. Mimo jiné i pavouci. Přestože jsou užiteční, protože loví mouchy a další škodlivý hmyz, a pro člověka nejsou nebezpeční, spousta z nás z nich má panickou hrůzu. A navíc ty odporné pavučiny v koutech, pod stropem, za skříněmi! Zbavit se pavouků ale není snadné, protože různé insekticidy a chemické látky na ně moc neplatí.

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Pavouk je predátor i kořist

Pavouci jsou ve svém mikrosvětě obávanými predátory. Přesto mají spoustu nepřátel, a to i mnohem menších než jsou sami. Drobní mravenci jim sahají sotva „po kotníky“, udolají je však svou početní převahou. Proč to dělají? Měkké pavoučí tělíčko je pro mravence lákavou pochoutkou. Jednu nevýhodu však proti větší kořisti mají – aby ji přemohli, musejí spolupracovat.

Mravenec obecný je nejrozšířenějším druhem mravence •  Profimedia.cz

Pachové signály

Spolupráce vyžaduje komunikaci, mravenci spolu proto komunikují neustále, ale nedorozumívají se hlasem. „Mluví“ spolu za pomoci pachů, tedy molekul feromonů, které vylučují. Chemickými signály si předávají všechny potřebné informace: O směru pohybu, o místě, kde se nachází kořist, slouží k varování před nepřáteli a tak podobně. Pachové molekuly však může zachytit kdokoliv. Nejen mravenci, kterým jsou určeny, ale také potenciální kořist.

Pokoutník stepní je jeden z druhů pavouků, které žijí v našich domovech •  Profimedia.cz

Ucítí mravence?

Vědci se proto rozhodli zjistit, zda jsou pavouci schopni své nepřátele cítit. K pokusu, který probíhal v laboratorních podmínkách, zvolili tři běžné druhy mravenců a čtyři druhy synantropních pavouků. Tak se označují ty, které žijí v blízkosti lidí nebo dokonce přímo v jejich domovech. Všichni pavouci patřili k druhům, které loví do sítí. Vědci pak připravili testovací komůrky, do kterých se pavouci měli „nastěhovat“. Do některých umístili filtrační papíry nasáklé pachem mravenců.

Mravenci žahaví patří mezi tzv. červené mravence proslulé svou agresivitou •  Profimedia.cz

Agresivní nepřítel

Ukázalo se, že s výjimkou křižáka, který si na rozdíl od dalších tří druhů buduje své sítě spíš ve volném terénu a ve větších výškách, se ostatní pavouci úzkostlivě vyhýbali komůrkám, v nichž cítili přítomnost mravenců žahavých. Tito mravenci jsou mimořádně agresivní a nevybíraví, nepohrdnou žádnou kořistí. A protože spřádání sítě stojí pavouky spoustu energie, v nebezpečném sousedství ji raději ani nezačali budovat a hledali místo, kde tento druh mravenců necítili.

Pavouk elektrikářem: Unikátní sítě na lov hmyzu

Pavouk elektrikářem: Unikátní sítě na lov hmyzu

Protipavoučí repelent?

Schopnost pavouků cítit pach nebezpečného souseda, přináší naději všem, kteří pavouky ve svých bytech nevítají nebo se jich dokonce bojí. Pokud se vědcům podaří uměle napodobit pach mravenců žahavých, vznikne repelent, který na rozdíl od těch současných bude pavouky skutečně z bytů vyhánět.

Křižák obecný je pavouk, který se zdržuje v blízkosti lidských obydlí •  Profimedia.cz

Žijí i u nás (doma):

Výzkum probíhal v Severní Americe s druhy, které tam žijí. Z nich je pět běžných i u nás.

Mravenec žahavý

Mravenec žahavý (Myrmica rubra) se ze své domoviny v Evropě rozšířil do Severní Ameriky, kde je pro svou agresivitu považován za nebezpečný invazní druh.

Mravenec obecný

Mravenec obecný (Lasius niger) žije prakticky na celé severní polokouli, je to jeden z nejhojnějších druhů mravenců.

Snovačka domácí

Snovačka domácí (Steatoda grossa) je kosmopolitní druh (žije na celém světě) a jeden z pavouků nejvíc vázaných na lidská obydlí. Pro její vzhled se jí říká falešná černá vdova, na rozdíl od té pravé není jedovatá.

Pokoutník stepní

Pokoutník stepní (Eratigena agrestis) je původně palearktický druh zavlečený do Severní Ameriky. U nás žije spíš ve volné přírodě.

Křižák obecný

Křižák obecný (Araneus diadematus) je holoarktický druh, tj. žije v mírném pásu celé severní polokoule, a to ve volné přírodě i v okolí lidských sídel.

Hmyzí dobyvatelé: Zámořské plavby ohnivých mravenců

Hmyzí dobyvatelé: Zámořské plavby ohnivých mravenců

Vetřelci z planety Země: Zvířecí cestovatelé a černí pasažéři

Vetřelci z planety Země: Zvířecí cestovatelé a černí pasažéři

Létající pavouci: Kdo tady stojí o vítr?

Létající pavouci: Kdo tady stojí o vítr?

 

Články odjinud