Tkalci hedvábných padáků: Pavouci jsou všude!

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Pokud se bojíte pavouků, možná byste se měli přestěhovat na jinou planetu. Nebo alespoň do Antarktidy. Na té naší jich totiž žije téměř 50 tisíc druhů a s výjimkou právě Antarktidy je najdete úplně na všech kontinentech. 

 

Prakticky všichni zástupci řádu pavouků (Araneae) jsou vybaveni snovacími bradavkami a mohou tedy produkovat pavučinová vlákna. Zdaleka ne všichni je však využívají k lovu. Pavučina je totiž univerzální produkt, který pomáhá pavoukům v mnoha situacích. Pevná vlákna pavouky jistí jako záchranné lano při pohybu v extremních podmínkách, slouží jako navigace, podle níž najdou cestu ke své skrýši nebo při hledání partnera k páření. Z pavučin budují pavouci své domovy stejně jako kolébky pro vajíčka a mláďata. A v neposlední řadě jim slouží k bezpečnému vzdušnému cestování.

Stovky pavouků v jediném kokonu

Této výhody ale zdaleka nemohou využívat všichni. U velkých druhů, se na vzdušné cesty vydávají jen mladí pavoučci krátce poté, co se osamostatní. Nejen proto, že létat mohou, jen pokud jsou maličcí, ale mají k tomu i závažný důvod: Z jednoho kokonu (tedy jakéhosi pavoučího hnízda) se může vyrojit několik desítek, ale také několik stovek mláďat. A všechna potřebují potravu. Nevyhýbají se ani požírání vlastních slabších sourozenců. Čím rychleji a dál se tedy vzdálí od rodného kokonu, tím větší mají šanci na přežití.

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Malé druhy pavouků však cestují vzduchem i v dospělosti. A těch je na světě mnohem víc, než velkých nápadných druhů. Jen čeleď plachetnatkovitých (Linyphiidae) zahrnuje přes 4 tisíce druhů. Z toho asi 300 jich žije u nás. Své české jméno ovšem nedostali podle schopnosti plachtit, ale podle tvaru pavučiny, která připomíná jakousi vodorovně napnutou plachtu ve vegetaci. A právě mezi plachetnatkami si vědci vytipovali drobné pavučenky rodu Erigone, které i v dospělosti měří kolem 1 mm.

Většinou se pohybují ve spodních patrech vegetace nebo dokonce ve spadaném listí. Pokud se ale potřebují přesunout někam dál, zvolí cestu vzduchem na pavučinovém padáčku (Angličané to přirovnávají spíš k balonu a mluví o balloningu). Během pokusů s těmito pavoučky vědci vytvářeli počítačovou animaci, která jim pomohla záhadu létání bez pomoci vzdušných proudů objasnit.

Pro představu, jak rozmanitý je svět pavouků, se podívejte na horní video. Na začátku vás seznámí s jedním z našich nejkrásnějších křižáků, křižákem pruhovaným. Jeho kruhová síť i on sám jsou nepřehlédnutelní. Stejně nepřehlédnutelná je však i rozlehlá pavučinová "plachta" drobné plachetníky, která se představuje ve druhé polovině záznamu.


Pavouci vzduchoplavci: Babí léto využívá elektřinu

Pavouci vzduchoplavci: Babí léto využívá elektřinu

Pavouci: Osminozí krasavci

Pavouci: Osminozí krasavci

Weta: Bůh ošklivých věcí

Weta: Bůh ošklivých věcí

Orlovec říční: Zastavený okamžik

Orlovec říční: Zastavený okamžik

Klíčová slova:
hmyz, pavouk, příroda, zvíře, plachetkovití
 

Články odjinud