Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 

V létě jsem dostala od kamarádky strašilku. Jenže nevím, čím ji mám teď v zimě krmit - zkoušela jsem jí koupit salát, ale ten nežere. Jitka O., Děčín strašilkaLetos, protože nenapadl sníh, není nic snazšího, jen se musíš čas od času vypravit na vycházku do přírody - někam na okraj lesa. Některé křovinaté druhy ostružiníků totiž neshazují listy ani přes zimu, musíš si proto najít místa, kde u vás v okolí rostou, a jimi svou strašilku krmit. Ostatně, pokud ji máš od léta, už určitě některá místa znáš, protože listy ostružiníku by pro ni měly být hlavním krmivem během celého roku. V případě nouze lze ostružiník nahradit stálezeleným břečťanem - jím se však spíš dají uživit pakobylky.


Chovám morče a trápí mě jeho srst. Má místy olysalou kůži a občas zahlédnu v jeho srsti maličké cizopasníky zelené barvy. Možná, že i kvůli nim se stále škrábe. Mám s tím navštívit odborníka? Lucie H., Telnice morčePokud nemá holá místa zarudlá nebo strupovitá, jde pravděpodobně o dietetickou chybu - chybějí mu nějaké látky v potravě. Buď vitaminy (srst ovlivňuje např. vitamin H, proto je vhodné přidávat zvířatům vitaminový přípravek Roboran H), nebo některé stopové prvky. Ty bývají většinou v dostatečném množství obsaženy v různých vitaminových a minerálních doplňcích pro zvířata. O zelených cizopasnících slyším poprvé - jde opravdu o živočichy? A jsou opravdu zelení? Jinak máš dvě možnosti - buď zajdi s morčetem k veterináři, nebo je zkus zbavit cizopasníků sama. V prodejnách pro zvířata lze dnes sehnat celou řadu různých prostředků proti vnějším parazitům u drobných zvířat (např. Arpalit - pozor, stejný prostředek koupený v drogerii má mnohem větší koncentraci a není vhodný k ošetřování zvířat!) a některým z nich morče podle návodu opatrně ošetři. Žádný z těchto přípravků nesmí zasáhnout sliznice a oči zvířete.

Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.