Veslaři na suchu

Sdílej
 
Málokdy se stává, aby speciální trenažér určený pro přípravu špičkových sportovců získal rozsáhlé využití a popularitu v oblasti fitness cvičení. Trenažér Concept II však svou původní roli pomůcky amerických veslařských olympioniků značně rozšířil a umožnil uspořádat přesně měřené závody "lodí" na suchu.

U zrodu veslařského trenažéru typu Concept II stála v roce 1981 snaha zkvalitnit zimní přípravu amerických sportovců. Vždyť olympijské hry v Los Angeles se blížily a Američané nehodlali přepustit všechny medaile závodníkům tehdejších veslařských velmocí NDR a Sovětského svazu. Bratři Dreissigackerové, kteří sami za vesly okusili olympijskou atmosféru, vymysleli trenažér, jenž se brzy z veslařských loděnic rozletěl do světa kondičního cvičení. Tento přístroj (dostal jméno Concept II) funguje na jiném principu než většina ostatních veslařských trenažérů. Nevyužívá totiž systému táhel a pružin, ale vzduchového odporu. Uvnitř stroje je setrvačník s vrtulí, která vytváří při "veslování" sílu působící proti jezdci. Vysoká přesnost měření výkonu se přímo nabízela k pořádání závodů, a tak se záhy začaly jezdit suché veslařské soutěže. Při nich je několik trenažérů napojeno paralelně a diváci sledují jízdu na velkoplošném panelu, kde má každý závodník svou symbolickou lodičku.

Dva kilometry

Závodní veslování zná dnes osm disciplín, z nichž jedině skif je individuální. Soutěže na trenažérech se nejvíce podobají právě skifařským soutěžím, kde každý bojuje sám za sebe. Sportovci jedou stejnou vzdálenost jako na vodě, tedy 2000 metrů. Trenažér Concept II a detail víceúčelového displeje. Celé zařízení lze připojit k počítači, čímž se možnosti sledování výkonů sportovců ještě rozšíříV současné době se závody na trenažérech pořádají ve 120 zemích světa. Vrcholem sezony je mistrovství světa v Bostonu. Jezdí se v deseti věkových kategoriích. Pro každou třídu existuje limit, který je potřeba k účasti na šampionátu splnit. I tak se jedná o masovou záležitost, kdy po dva dny od rána do večera v rozsáhlé sportovní hale probíhá jedna jízda za druhou. Ve většině kategorií jede závodník jen jednou. Pouze profesionálové absolvují rozjížďky a deset nejlepších postupuje do finále.

Elektronika

Při veslování na Conceptu II můžete díky elektronice sledovat spoustu zajímavých údajů. Nejdůležitějším je síla každého jednotlivého záběru, přepočtená na čas potřebný k ujetí vzdálenosti 500 m (záběry lze také vyhodnocovat ve wattech nebo kaloriích). Důležitou informací je také vzdálenost od startu či počet metrů, které vám chybějí do cíle, a samozřejmě průběžné mezičasy i konečný čas v cíli. V případě zapojení měřiče tepové frekvence se zobrazuje také údaj o frekvenci srdečního rytmu. Do veslování na trenažéru vstoupil i internet, takže je možné domluvit si společný trénink nebo závod s kýmkoliv na světě.

REKORDY

Světové rekordy na dva trenažérové kilometry jsou registrovány v deseti věkových kategoriích, ta první zahrnuje sportovce mladší dvanácti let. Světový rekord v této třídě drží Angličan Rob Francis časem 7:15,5 minuty, o 15 vteřin pomalejší, je ve stejné kategorii soutěžící Dánka Fie Udbyová. Rozdíl od absolutního světového rekordu Novozélanďana Roba Wadella (olympijský vítěz ve skifu ze Sydney) 5:38,3 minuty a nejrychlejšího ženského času Američanky Amy Fullerové 6:32,3 minuty je však větší než 50 vteřin.